Care-i prețul gazelor? Cât va plăti Moldova către BERD pentru depășirea crizei gazelor
Full Article 5 minutes read

Care-i prețul gazelor? Cât va plăti Moldova către BERD pentru depășirea crizei gazelor

Cel puțin 1 milion de dolari va trebui să plătească Moldova Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) dacă va beneficia de linia de credit BERD în valoare de 50 de milioane de dolari pentru achiziția de gaze în situație de criză. Aceasta rezultă din contractul  de credit care se află la dispoziția NM. Iar deputații din opoziție susțin că această sumă va trebui să fie achitată chiar dacă în Moldova vor fi gaze și nu va folosi banii băncii.

Parlamentul intenționează să ratifice la 20 decembrie acordul cu BERD cu privire la linia de credit pentru achiziția de gaze în situație de criză. Conform contractului, BERD se angajează să acorde 50 de milioane de dolari pentru achiziția de gaze în cazul în care „Moldovagaz” va informa guvernul că nu poate furniza gaze în Moldova.

Conform contractului, banii de la BERD vor trebui să fie rambursați în decurs de un an. Dacă „Moldovagaz” va întârzia să plătească, statul va trebui să achite suma necesară, din bugetul de stat, deoarece BERD alocă aceste mijloace sub garanția statului.

În afară de suma de bază și de dobânda creditului, Moldova va trebui să mai achite BERD câteva plăți – comisionul unic de 1% din suma acordată, taxa de rezervare (până la rambursarea sumei de bază a finanțării) în mărime de 0,5% și taxa de rezervare (după rambursare) în mărime de 1%. În total, e vorba de suma de peste 1,2 milioane de dolari.

Контракт между правительств… by newsmakermd on Scribd

De menționat că obligațiunea Moldovei de a achita comisionul și prima taxă va apărea imediat după ce parlamentul va ratifica acordul și președintele îl va promulga.

Contractul intră în vigoare anume după ce va fi promulgat. Și conform documentului, în decurs de șapte zile, trebuie să fie plătit comisionul.

Cei de la BERD au precizat pentru NM că în conformitate cu condițiile standard, banca percepe un comision de 1% din suma creditului. În cazul acordului de credit cu Moldova, această sumă constituie 500 de mii de dolari. „Asemenea condiții sunt aplicate pentru toate tranzacțiile suverane ale BERD cu orice țară, inclusiv toate proiectele precedente și viitoare ale Moldovei”, au subliniat cei de la bancă.

Totodată, cei de la BERD au precizat că obligațiunea de a plăti comisionul intră în vigoare doar după ratificarea acordului de către parlament și avizul juridic al Ministerului Justiției.

„În consecință, autoritățile iau decizia cu privire la valorificarea finanțării și, respectiv, achitarea comisionului. Dacă vor vedea că au nevoie de bani, vor ratifica acordul și vor plăti doar dacă finanțarea va fi valorificată”, au menționat cei de la BERD.

Iar deputații din Partidul PAS sunt convinși că Moldova va fi obligată să plătească acest comision, chiar dacă nu va valorifica acești bani. Conform estimărilor deputatului Dumitru Alaiba, este vorba despre cel puțin un milion de dolari. La ședința din 18 decembrie a comisiei parlamentare pentru economie, Alaiba a adresat o întrebare în acest sens șefului Direcției Politici în domeniul energetic din cadrul Ministerului Economiei, Călin Negură. Acesta a răspuns că Moldova va trebui să plătească 500 de mii de dolari, chiar dacă nu va fi nevoie de acești bani pentru gaze.

La rândul său, ministrul economiei Anatol Usatîi a menționat pentru NM că angajamentele financiare vor apărea doar după ce Moldova va expedia o solicitare oficială către BERD.

Ținem să reamintim că, potrivit contractului, BERD nu va transfera banii către Moldova, ci operatorului de gaze „Naftogaz” din Ucraina, pentru că acesta deține autorizația BERD, iar companiile energetice din Moldova nu au un asemenea document.

La rândul său, „Naftogaz” din Ucraina va fi obligat ca din această sumă să livreze gaze prin intermediul a două companii – întreprinderea de stat „Energocom” din Moldova (furnizorul „liber” la tarife nereglementate) și întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz” (furnizorul final la tarife reglementate).

Anterior, premierul Ion Chicu afirma că Moldova ar putea să beneficieze de creditul BERD nu neapărat de la 1 ianuarie, ci și mai târziu, dacă vor apărea probleme tehnice în privința livrărilor de gaze prin alte metode, de exemplu, în regim revers. Referindu-se la prețurile la gaze, el a spus că, probabil, prețul nu va fi același ca și în contractul cu „Gazprom”. „Acesta ar putea fi mai mare, în conformitate cu prețurile de piață ale gazelor”, a precizat Chicu.

Mențonăm că acest contract a fost semnat la 11 decembrie, de Prim-ministrul Moldovei Ion Chicu și Directorul General BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Documentul urmează să fie aprobat de parlament. Chicu a subliniat că acesta este un scenariu de rezervă de livrare a gazelor în Moldova și va fi aplicat doar în situație excepțională.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: