Castelul Mimi este pregătit să pună în valoarea potențialul turistic al Moldovei pentru oficialii care la 1 iunie ajung la Sumiitul Comunității Politice Europene

Castel Mimi a încheiat partea sa de pregătiri organizatorice pentru Summitul Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie, la Bulboaca. Acestea au inclus o serie de reamenajări, instruiri ale personalului, precum și perfecționarea abilităților bucătarilor și sommelier-ilor.

O comisie specială formată din experți în vinuri din Uniunea Europeană și Republica Moldova a fost desemnată să selecteze cele mai renumite vinuri de la Castel Mimi. Acestea includ vinuri celebre din gama Governor, precum și faimosul Roșu de Bulboaca. De asemenea, au fost incluse și vinuri din linia clasică, cum ar fi Sânzienele, pentru a oferi oaspeților o experiență diversă și autentică.

De asemenea, a fost acordată o importanță deosebită pregătirii unui meniu de excepție care să însoțească aceste vinuri. Meniul a fost inspirat de tradiția și gusturile locale, punând accent pe produse ecologice din Republica Moldova.

Adrian Trofim, CEO Castel Mimi, a declarat: «Prin toate eforturile noastre, ne dorim ca fiecare moment petrecut aici, fiecare aromă și gust să fie o călătorie în cultura și gastronomia autentică și rafinată a Moldovei».

Totodată, a fost acordată o atenție sporită decorului și amenajărilor care să pună în valoarea eleganța Castelului Mimi, povestind astfel oaspeților despre simbioza dintre tradiție și modernitate care se regăsește în Moldova.

În același timp, personalului Castelului a fost instruit pentru a oferi tot suportul necesar în ziua evenimentului și pentru a reprezenta onorabil țara noastră.

Adrian Trofim, CEO Castel Mimi, a adăugat: «În cadrul pregătirilor pentru primirea oaspeților, am acordat o atenție deosebită instruirii personalului nostru. Am organizat o serie de cursuri și sesiuni de instruire, punând accentul în special pe protocoalele de servire și comportamentul în astfel de evenimente de înaltă importanță. Echipa noastră a fost pregătită în detaliu pentru a asigura că fiecare aspect al serviciilor noastre este în concordanță cu cele mai înalte standarde de protocol.»

Monumentul istoric de la Bulboaca, Castel Mimi se regăsește în top-ul celor mai frumoase 15 vinării din lume, iar interesul sporit din partea turiștilor a contribuit la includerea acestei vinării în topul Wine Travel Award cu titlul de «carte de vizită a Moldovei».

Ospitalitatea și calitatea deservirii oaspeților Castel Mimi a fost apreciată până acum de
peste 200 de mii de turiști din peste 80 de state, care au venit să descopere această bijuterie a patrimoniului european.

Anterior, Castel Mimi a fost ales ca și locație pentru desfășurarea mai multor foruri de importanță internațională, cum ar fi întrunirea UEFA, Conferința Mondială a Turismului Vinicol a Organizației Mondiale a Turismului, sub egida ONU, confirmând, astfel, statutul de gazdă a evenimentelor de anvergură.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

TVR

Temperaturi de până la +38°C, în Moldova. Meteorologii anunță Cod galben și portocaliu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis joi, 24 iulie, o avertizare meteorologică de caniculă valabilă pentru ziua de vineri, 25 iulie. Potrivit prognozelor, în funcție de regiune, vor fi în vigoare două tipuri de coduri: Galben și Portocaliu.

Codul Galben întră în vigoare în nordul și parțial în centrul țării, unde temperaturile maxime ale aerului vor oscila între +33 și +35°C. În schimb, Codul Portocaliu a fost emis pentru sudul și parțial centrul Republicii Moldova, unde mercurul din termometre va urca până la +36…+38°C.

SHS

Meteorologii avertizează că valul de căldură prognozat pentru vineri poate avea consecințe serioase asupra sănătății populației, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice. În acest context, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00–18:00, să se hidrateze corespunzător, să poarte haine lejere, de culori deschise, și să mențină un ambient răcoros în locuințe.

Valul de căldură crește și riscul izbucnirii incendiilor de vegetație. Pentru prevenirea acestora, autoritățile reamintesc populației să nu arunce țigări aprinse în iarbă sau în zonele verzi și să manifeste o atenție sporită în spațiile naturale sau în apropierea terenurilor uscate.

Totodată, părinții sunt îndemnați să nu lase copiii nesupravegheați în încăperi închise sau în autovehicule, nici măcar pentru perioade scurte de timp, întrucât temperaturile pot deveni rapid periculoase.

În sprijinul populației în această perioadă, Primăria Chișinău a amplasat corturi anticaniculă în zonele publice aglomerate. În aceste puncte, oamenii pot beneficia gratuit de apă potabilă, iar persoanele din grupurile vulnerabile pot solicita sprijin medical, inclusiv măsurarea tensiunii arteriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Tragedie aviatică în Rusia: un avion cu zeci de pasageri la bord s-a prăbușit în regiunea Amur. Toți ar fi murit

Un avion de pasageri de tip AN-24, s-a prăbușit joi, 24 iulie, în regiunea Amur din Federația Rusă. Epava aeronavei a fost descoperită pe versantul unui munte, la aproximativ 16 kilometri de orașul Tînda, au anunțat agențiile TASS și RIA Novosti, care citează Centrul regional pentru protecție civilă și siguranță la incendii, scrie Meduza.

Potrivit Ministerului rus pentru Situații de Urgență, fuzelajul în flăcări al aeronavei a fost observat din aer de un elicopter Mi-8. Echipajul nu a putut ateriza din cauza reliefului dificil, iar salvatorii se deplasează pe jos spre locul tragediei. Pe rețelele sociale rusești au fost publicate imagini video cu resturile aeronavei.

Conform primelor informații, la bord se aflau între 46 și 49 de persoane – toate ar fi decedat.  Autoritățile locale au confirmat că, în urma survolului zonei, nu au fost găsiți supraviețuitori.

Numărul exact al victimelor rămâne neclar. Unele surse menționează 40 de pasageri și 6 membri ai echipajului, altele – 42 de pasageri, iar guvernatorul regiunii Amur, Vasilii Orlov, a declarat că la bord se aflau 43 de pasageri, inclusiv cinci copii, și șase membri ai echipajului. Canalul de Telegram Shot susține că în avion erau 48 de persoane, iar un alt canal a publicat o listă cu 41 de nume, neconfirmată oficial. Toți cei șase membri ai echipajului erau originari din regiunea Irkutsk, potrivit guvernatorului acesteia, Igor Kobzev.

Avionul efectua cursa Habarovsk–Blagoveșcensk–Tînda și s-a prăbușit în timpul manevrei de aterizare. Din cauza norilor joși și a vizibilității reduse, piloții nu au reușit să aterizeze din prima încercare, iar după ce au intrat într-un nou tur de pistă, aeronava a dispărut de pe radar.

Anchetatorii iau în calcul mai multe ipoteze: eroare de pilotaj în condiții meteo nefavorabile sau o posibilă defecțiune tehnică. Totuși, înainte de decolare, avionul fusese verificat și declarat apt pentru zbor.

Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a deschis un dosar penal pentru încălcarea regulilor de siguranță aeriană care a dus la decese.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

A mai rămas o zi până la TIFF. Vezi ce filme vor fi proiectate în cadrul festivalului

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va aduce la Chișinău o serie de producții remarcabile, cu viziuni originale și povești care te țin cu sufletul la gură. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu, în perioada 25-27 iulie, iar programul include peste 30 de titluri sonore, premiate la festivaluri internaționale. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, dar cu înregistrare prealabilă pe film.md, unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați. 

Festivalul va debuta cu un film care a impresionat la Cannes. Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, care, în urma unui atac homofob, își vede lumea prăbușindu-se. Un film emoționant despre familie, identitate și supraviețuire într-o comunitate închisă. Printre filmele prezentate se mai numără Căsătoria, regizat de Mihai Bendeac. Producția relatează istoria a trei prieteni care încearcă să scape de datorii printr-un plan nebun: o căsătorie aranjată cu fiica unui miliardar. Un alt film aduce pe ecran o poveste despre fragilitatea adultului de azi. În Interior Zero, o tânără jonglează cu un job solicitant, relații care se risipesc și un oraș care nu-i lasă loc de respiro.

Filmele proiectate la Cineplex Loteanu: 

25 iulie TWST (Things we said today) (regizor: Andrei Ujică), Trei kilometri până la capătul lumii (regizor: Emanuel Pârvu), Viitor luminos (regizor: Andra MacMasters), Triton (regizor: Ana Lungu). 

26 iulie Un mal rebel (regizor: Bogdan Puslenghea), Căsătoria (regizor: Mihai Bendeac), Anul Nou care n-a fost (regizor: Bogdan Mureșanu), După cioate (regizori: Mihai Dragolea, Radu Mocanu), Moartea domnului Lăzărescu (regizor: Cristi Puiu), Plastic Semiotic (regizor: Radu Jude), Opt ilustrate din lumea ideală (regizori: Radu Jude, Cristian Ferencz-Flatz). 

27 iulie Magicianul (regizor: Bogdan Mureșanu), Nebunul (regizor: Igor Cobileanski), Interior Zero (regizor: Eugen Jebeleanu), Săptămâna Mare (regizor: Andrei Cohn), Love Hurts (regizor: Alex Mavrodineanu), Clasat (regizori: George ve Gänæaard, Horia Cucută), Vara mea târzie (regizor: Danis Tanović).

Iar la Artcor vor fi prezentate mai multe scurtmetraje, printre care Happy (regizor: Mara Cohn), Dragostea e în aer (regizor: Claudiu Mitcu), Flori, fete și băieți (regizor: Simona Borcea), Tot ce rămâne (regizor: Andrei Redinciuc), Bunicul doarme (regizor: Matei Branea), Alisveris (regizor: Vasile Todinca), Fata care plânge (regizor: Octav Chelaru), Albocalmin (regizor: Florin Șerban), Networking (regizor: Marian Fărcuț), Marea unire (regizor: Theodor Graur), Pană de vulpe (regizor: Vlad Popa) , precum și o selecție rară de scurtmetraje studențești realizate la UNATC București între anii ’60 și ’90.

Pe lângă proiecții, spectatorii vor putea participa la două masterclassuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema. Masterclassul „Regie de film” va fi susținut de Bogdan Mureșanu, unul dintre cei mai apreciați regizori români ai momentului, care a impresionat lumea cinematografiei cu Cadoul de Crăciun, câștigător al Premiului Academiei Europene de Film, dar și cu cele două filme care vor fi proiectate la TIFF Chișinău – Anul Nou care n-a fost și Magicianul. Un alt masterclass va fi organizat de cunoscutul actor român Adrian Titieni. Acesta va vorbi despre filmele care i-au marcat cariera, inclusiv Trei Kilometri până la capătul lumii și Moartea domnului Lăzărescu, care vor fi proiectate în cadrul festivalului. Înscrierile pentru cele două masterclass-uri se pot face pe film.md.

TIFF va găzdui personalități marcante ale cinematografiei românești, printre care actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș, regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.

Telegram

Secarea Nistrului, provocată de o defecțiune la hidrocentrala de la Dubăsari? Ministrul Mediului merge la fața locului

O defecțiune tehnică înregistrată la hidrocentrala de la Dubăsari, în perioada 16–20 iulie, a dus la reducerea temporară a debitului de apă și, implicit, la o scădere a nivelului râului Nistru. Anunțul a fost făcut de Administrația Națională „Apele Moldovei” și confirmat de Ministerul Mediului. Explicațiile vin după ce pe rețelele sociale au fost făcute publice mai mult imagini ce arată nivelul scăzut al apei.

Potrivit autorităților, defecțiunea a dus la deversarea unui debit mai mic de apă, ceea ce a afectat sectorul dintre orașul Dubăsari și satul Tudora. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a confirmat că problema tehnică a fost remediată și a anunțat că va merge personal la fața locului pentru a verifica situația.

„Înțeleg că aceste probleme tehnice s-au rezolvat și azi debitul s-a normalizat, respectiv, nivelul va reveni la normal. Eu personal în a doua jumătate a zilei voi merge acolo pentru a ne convinge că suntem într-o situație bună”, a declarat ministrul Mediului.

Pe 21 iulie, hidrocentrala de la Dubăsari a revenit la un debit de 110–120 m³/s, a precizat Administrația „Apele Moldovei”. Potrivit sursei, hidrocentrala de la Dnestrovsk a suplimentat volumul de apă pentru a contracara efectele caniculei.

În prezent, potrivit măsurătorilor oficiale, debitul râului Nistru este de 120 m³/s – o valoare considerată normală pentru această perioadă. De asemenea, potrivit autorităților, toate stațiile de irigare de pe Nistru funcționează în regim obișnuit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

plahotniuc.md

Plahotniuc și Țuțu, cu acte pe nume false din mai multe țări: Poliția publică identitățile

Poliția Republicii Moldova anunță că a fost informată de autoritățile elene că, în urma reținerii lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Printre documentele atribuite lui Vladimir Plahotniuc se numără:

  • Cărți de identitate și pașapoarte emise de România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Irak, Federația Rusă și Vanuatu, inclusiv sub numele Antohe Mihai, Taushanzhy Mykhailo, Al Shaheen Fereyduon Shaheen Yako, Kirsanov Stanislav și Taushanov Mihail;
  • Permise de conducere emise de șase state, inclusiv de România și Federația Rusă;

Constantin Țuțu ar fi deținut acte pe numele Sîli Andrie sau Sili Andrie, inclusiv:

  • Carte de identitate și permis de conducere românesc;
  • Carte de identitate și permis de ședere din Bulgaria;
  • Pașaport românesc.

IGP precizează că, după reținerea celor doi, a remis mai multe solicitări către alte state, pentru a stabili și preciza alte informații legate de Țuțu și Plahotniuc.

Amintim că Vlad Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: