Câte secții de votare vor fi deschise în diaspora pentru alegerile parlamentare? Răspund Ciocoi și Cimil (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Câte secții de votare vor fi deschise în diaspora pentru alegerile parlamentare? Răspund Ciocoi și Cimil (VIDEO)

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) ia în calcul posibilitatea dublării numărului de secții de votare în localitățile din diaspora unde s-a votat în număr mare în cadrul scrutinului prezidențial din noiembrie 2020. De asemenea, oficialii au îndemnat moldovenii din diaspora să facă voluntariat pentru organizarea scrutinului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă din 25 mai, la care a participat conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și cea a MAEIE.

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) nu au făcut public, deocamdată, numărul de secții de votare care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, însă au dat asigurări că acesta nu va fi mai mic decât cel din cadrul scrutinului prezidențial din noiembrie 2020.

„Numărul secțiilor de votare nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. Tradițional, la alegerile prezidențiale, mobilizarea electoratului este mult mai mare decât la scrutinele parlamentare. Totuși, Ministerul consideră necesară luarea în calcul posibilitatea dublării numărului secțiilor de votare acolo unde au votat peste 5 mii de persoane, unde a fost extins timpul de funcționare a secțiilor de votare sau unde au fost epuizate înainte de închidere buletinele de vot”, a precizat Ciocoi.

În același timp, MAEIE a propus deschiderea unui număr mai mare de secții de votare la Moscova.

„În propunerea transmisă către CEC este un număr ușor mai mare decât a fost propus în scrutinul precedent, pentru că sugestia Ambasadei este inclusiv de a reloca amplasarea acestora în orașul Moscova și regiunea Moscova. Cât privește pragul de jos, minimal, nu avem la ziua de azi un indicator foarte clar de la cât să se meargă”, a precizat secretarul de stat Eugen Revenco.

Ciocoi a mai spus că, potrivit estimărilor, desfășurarea scrutinului parlamentar peste hotarele țării va costa circa 5,5 mln de lei.

„Este suma estimativă după evaluările făcute nu foarte exact. Nu știm cu exactitate numărul de secții de votare pe care le va aproba CEC pentru străinătate”, a precizat premierul interimar.

Întrebat de jurnaliști care sunt costurile pentru deschiderea unei secții de votare, secretarul de stat Eugeniu Revenco a răspuns: „Avem secții de votare organizate în ambasade, unde nu plătim spațiul, avem spații puse la dispoziție de autoritățile locale, unde costurile pentru chirie sunt zero. Avem costuri de expediere, poșta rapidă, este o variație de preț. Sunt alte cheltuieli care țin de costurile biroului electoral și a materialelor consumante. Nu putem preciza costul exact pentru o secție de votare”.

Aureliu Ciocoi a îndemnat moldovenii stabiliți în străinătate să facă voluntariat: „Fac un apel public către membrii diasporei. Rugăm să ajutați autoritățile, ambasadele din țările de reședință și din țările de acreditare pentru a completa componența birourilor electorale. În unele state vom avea nevoie de voluntari pentru gestionarea fluxurilor de votanți”.

***

Precizăm că, în cadrul scrutinului din noiembrie 2020, au fost deschise 139 de secții de votare în străinătate.

Până pe 25 mai, peste 91 de mii de persoane stabilite în diaspora s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Termenul limită este 26 mai 2021. Cererile pot fi depuse atât online, pe site-ul CEC, cât și pe suport de hârtie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: