Tensiunile din centrul Chișinăului, alimentate din exterior? MAI: peste 10 polițiști și carabinieri agresați

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) susține că peste 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor din 15 iunie, la Chișinău. Instituția a adăugat că astfel de comportamente nu pot fi tolerate și vor fi sancționate conform legii. Potrivit MAI, grupuri de enoriași care au încercat să forțeze cordonul poliției la Marșul Pride au fost mobilizate în mod organizat. Ministerul s-a referit și la implicarea unor slujitori ai bisericii. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe menite să alimenteze tensiuni sociale și să slăbească încrederea în instituțiile statului”, au comunicat reprezentanții ministerului.

„Ministerul Afacerilor Interne condamnă ferm actele de violență și provocările deliberate care au avut loc în timpul evenimentelor publice desfășurate pe 15 iunie în capitală. În fapt, mai multe grupuri de enoriași, mobilizați în mod organizat, au venit cu intenția de a împiedica desfășurarea unei alte manifestații publice, dar și cu intenția directă de a se confrunta cu forțele de ordine care aveau misiunea de a asigura protecția tuturor participanților și menținerea ordinii publice la toate evenimentele publice”, au comunicat reprezentanții MAI.

Reprezentanții ministerului a adăugat că „au fost folosiți în mod cinic copii și persoane vulnerabile în zonele de tensiune, pentru a provoca reacții și a genera instabilitate”.

„De asemenea, constatăm cu îngrijorare implicarea unor slujitori ai bisericii în acțiuni de instigare la confruntare, ceea ce afectează grav imaginea bisericii ortodoxe și valorile pe care se întemeiază comunitatea religioasă”, au declarat reprezentanții ministerului.

Potrivit MAI, „informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe menite să alimenteze tensiuni sociale și să slăbească încrederea în instituțiile statului”.

„MAI își reafirmă angajamentul de a asigura protecția cetățenilor și de a acționa echidistant și legal în orice situație. Poliția și carabinierii vor interveni ori de câte ori este nevoie pentru a preveni escaladarea violenței și pentru a restabili ordinea de drept. În urma acestor incidente, peste 10 angajați ai MAI – polițiști și carabinieri – au fost agresați în timpul intervenției lor. Astfel de comportamente nu pot fi tolerate într-un stat de drept și vor fi sancționate conform legii”, au comunicat reprezentanții MAI.

Actualizare: Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a criticat modul în care sunt reflectate acțiunile bisericii și ale slujitorilor acesteia, susținând că aceștia sunt tot mai frecvent acuzați și percepuți drept instigatori. Declarația a fost făcută pentru NewsMaker, în contextul declarației MAI. Referitor la îmbrâncelile în care a fost implicat și un minor, Ioan Moșneguțu a afirmat că faptul că bărbatul a ieșit cu copilul său în stradă este „o expresie a prețuirii familiei”.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe.

Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, a declarat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Justiția, afectată de greva avocaților? Ministra Veronica Mihailov-Moraru: „Nu e stare de alertă”

Situația din sistemul de justiție este „gestionabilă”, în pofida grevei generale declanșate de avocați. Totuși, există riscul ca unele cauze să fie tergiversate, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-o declarație pentru presă. Potrivit acesteia, pe parcursul zilei de marți, apărătorii s-au prezentat la toate acțiunile procesuale urgente.

„Ministerul Justiției în această săptămâna aceasta consultări. Am facilitat dialogul între avocați și autorități pentru a se discuta nemulțumirile avocaților și soluțiile ce țin de depășirea acestei situații, pentru că, în primul rând, nu trebuie să pereclităm buna funcționare a sistemului de justiție și apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pe parcursul zilei de ieri situația a fost una stabilă, într-adevăr, avocații s-au prezentat la toate acțiunile de urgență, însă pe ședințele care au fost planificate din timp, care nu fac parte din categoria de urgențe, au fost depuse cereri de amânare în legătură cu continuarea grevei”, a declarat ministra pentru presă.

Întrebată despre riscurile asociate cu această situație, Mihailov-Moraru a subliniat că, deocamdată, nu este „o stare de alertă”.

„Situația este gestionabilă la moment. Respectăm dreptul avocaților de a fi în dezacord cu anumite modificări legislative ce țin de legea avocaturii, dar acest dezacord nu trebuie să pună în pericol funcționarea sistemului judecătoresc și drepturile cetățenilor trebuie să fie apărate. Ori, dezacordul poate să fie manifestat prin diverse feluri. Riscurile imediate și cele mai de impact au fost atenuate prin introducerea excepțiiilor. Ce ține de celelalte ședințe, trebuie să recunoaștem că suntem în perioada când și judecătorii și procurorii sunt în concedii, nu este o situație de alertă. Dar, totodată, ar putea fi o anumită tergiversare a examinării cauzelor”, a subliniat ministra Justiției.

În ceea ce privește soarta proiectului de lege care a declanșat greva, Mihailov-Moraru a menționat că decizia finală aparține Președinției.

„Decizia respectivă aparține Președinției. O opțiune ar fi promulgarea legii, iar modificările să fie efectuate în următorul Legislativ. A doua opțiune ar fi nepromulgarea și continuarea discuțiilor în cadrul unui grup de lucru, inclusiv la Ministerul Justiției”, a menționat aceasta.

Amintim că marți, 15 iulie, a început greva generală a avocaților din Republica Moldova, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: