Câți consumatori de droguri sunt înregistrați în Moldova? Peste jumătate sunt în Chișinău
Full Article 4 minutes read

Câți consumatori de droguri sunt înregistrați în Moldova? Peste jumătate sunt în Chișinău

În Republica Moldova, numărul infracțiunilor legate de circulația ilegală a drogurilor este în scădere lentă, dar constantă. Informația a fost oferită de Inspectoratul Național de Securitate Publică în cadrul evenimentului de informare “Oamenii au prioritate”, dedicat Zilei Internaționale de Luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri. Aceasta este sărbătorită anual în întreaga lume pe 26 iunie.

Astfel, în primele șase luni ale acestui an, numărul cauzelor penale (372) deschise în baza articolelor legate de circulația și consumul ilegal de droguri a scăzut cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut (409).

“În primul rând, acest lucru se datorează faptului că ne concentrăm pe prevenire. În al doilea rând, putem spune cu siguranță că ofițerii de poliție sunt mai umani și oferă întotdeauna tratament în loc de pedeapsă”, a declarat Alexei Grosu, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Potrivit Spitalului de Dermatologie și Boli Comunicabile, numărul de dependenți de droguri în Moldova este astăzi de 27 500 de persoane. În același timp, în Dispensarul Narcologic Republican sunt înregistrate oficial circa 12 300 de persoane, dintre care peste 7000 sunt din capitală. Toți acești oameni au nevoie nu doar de medicamente, ci și de îngrijire și sprijin.

Vicedirector pe servicii medicale consultative al Dispensarului Republican de Narcologie, Iurii Bucinschi, a declarat că în Republica Moldova sunt disponibile și gratuite pentru toate categoriile de cetățeni următoarele metode de tratament, prevenire și sprijin pentru persoanele care consumă substanțe psihoactive: terapia de substituție cu metadonă și buprenorfină, reabilitarea psihosocială, puncte de schimb de seringi, dezintoxicare, consiliere psihologică gratuită și reabilitare în baza centrelor speciale.

Trebuie remarcat faptul că vârsta medie a consumatorilor de droguri din Moldova este din ce în ce mai tânără. Potrivit Dispensarului Narcologic, cei mai mulți pacienți care au nevoie de asistență au între 19 și 30 de ani. Pentru a asigura o acoperire cât mai largă a programelor de prevenire pentru tineri, la nivel municipal se implementează un program de prevenire a HIV/SIDA/ITS, cu elaborarea mai multor programe de instruire pentru elevi și tineri, inclusiv programe de instruire în centrele prietenoase tinerilor.

„Pentru prima dată începând cu anul 2022, Primăria oferă planuri de activitate pentru prevenirea HIV/ITS, care include și prevenirea consumului de substanțe. Peste 400 de persoane din grupurile de risc au beneficiat deja de asistență psiho-socială”, a spus Marina Buga, șef adjunct al Direcția Generală Asistență Medicală și Socială.

Potrivit Zinaidei Soroceanu, președintei al Asociației Obștești „Didactica Aplicată”, mulți oameni se tem să recunoască faptul că au nevoie de ajutor. “Din păcate, consumatorii se tem de discriminare, așa că încearcă să rezolve această problemă acasă, după ușile închise”. De aceea, după cum a precizat doamna Soroceanu, problema trebuie să fie vorbită în mod deschis.

În concluzie, Ruslan Poverga, directorul executiv al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, a subliniat că situația în domeniul politicii privind drogurile se schimbă treptat în bine.

„Știu cum este să te lovească cu o ciomagul în călcâie, știu cum este să ajungi în fiecare săptămână la închisoare doar pentru că ești consumator de droguri. Lucrurile s-au schimbat acum, ceea ce aveam înainte și ceea ce avem acum sunt cerul și pământul. Și astăzi trebuie să ne unim pentru a menține tendința pozitivă”.

Campania de informare „Oamenii au prioritate” se desfășoară în perioada 26 iunie – 31 august în Chișinău, Bălți și Cahul. Aceasta va include activități de informare pentru tineri, flash mob-uri, proiecții de filme, precum și activități de sensibilizare a populației cu privire la problema distribuirii și consumului ilegal de substanțe psihoactive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: