parlament.md

Câți veterani din Al Doilea Război Mondial mai sunt în viață în R. Moldova. Datele Ministerului Apărării

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării, în Republica Moldova mai sunt în viață doar 29 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial. Dintre aceștia, cei mai mulți, respectiv șapte, locuiesc în municipiul Chișinău, informează Realitatea.md.

Orașul Bălți este căminul a patru veterani, în timp ce în raioanele Briceni și Ocnița trăiesc alți 3. În raionul Fălești mai sunt în viață doi veterani, iar în Soroca, Edineț, Sîngerei, Ștefan Vodă, Rîșcani, Drochia, Florești, Ialoveni, Ungheni și Nisporeni – câte unul. Cel mai „tânăr” dintre aceștia are 97 de ani și locuiește în raionul Soroca, în timp ce cel mai în vârstă, în vârstă de 106 ani, este rezident al Capitalei.

Situația veteranilor din regiunea autonomă Găgăuzia a fost neclară în ultimul timp. Deși autoritățile locale anunțau pe 24 februarie că au organizat întâlniri cu un participant la cel de-al Doilea Război Mondial, datele oficiale furnizate de Ministerul Apărării indică faptul că, la 28 februarie 2025, în autonomie nu mai sunt veterani în viață.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: