Cavcaliuc a apărut la ședința Consiliului Audiovizualului și a cerut sancționarea postului TV8
Full Article 4 minutes read

Cavcaliuc a apărut la ședința Consiliului Audiovizualului și a cerut sancționarea postului TV8

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a avut o intervenție live la ședința din 23 decembrie a Consiliului Audiovizualului (CA). Cavcaliuc a depus o sesizare prin care a solicitat sancționarea postului TV8 pentru difuzarea imaginilor video cu basarabenii, care luptă pe frontul din Ucraina. Acesta a învinuit postul de televiziune de „propagandă de război”. 

Avocata Fulga Grabovschi și deputatul PSRM Vlad Bătrâncea au depus o sesizare la CA pentru a atrage la răspundere furnizorul de servicii media „AO Media Alternativa” (TV8) pentru adresarea video difuzată de post pe 5 noiembrie, în care legionarii moldoveni apar cu armele în mână și țin un discurs de aproape șapte minute pentru cetățenii Republicii Moldova. Potrivit acestora, TV8 a încălcat articolul 17, alineatul 3 a Codului serviciilor media audiovizuale.

Mai mult, în acest sens a depus o plângere și fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc.

„Gheorghe Cavcaliuc a menționat că este vizat direct în materialul video și solicită atragerea la răspunderea legală a furnizorului pentru servicii media pentru săvârșirea faptei prevăzute în articolul 17, alineatul 3”, a informat membra CA, Svetlana Secrieru.

După ce avocata Fulga Grabovschi și-a exprimat punctul de vedere în acest sens, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a întrebat dacă se va mai expune cineva la acest subiect, iar ulterior a rugat ca Gheorghe Cavcaliuc să fie apelat pe viber.

„Bună ziua tuturor. Mulțumesc pentru că mi-ați oferit posibilitatea să mă expun asupra acestui subiect pentru care am înaintat o petiție. Stimați membri ai comisiei”, a intervenit Cavcaliuc în cadrul ședinței CA.

„A Consiliului”, l-a corectat Liliana Vițu.

Fostul șef-adjunct consideră că TV8 a făcut propagandă de război prin difuzarea acelei adresări video.

„Stimați membri ai Consiliului, în contextul în care șase posturi de televiziune din opoziție au rămas fără licență, licența de emisie fiindule suspendată, sper că astăzi o să fiți profesionaliști pentru a da o apreciere corectă și legală referitor la propagarea războiului prin violență la TV8”, a declarat liderul PACE.

Ulterior, intervenția lui Cavcaliuc a fost deconectată, întrucât s-a descărcat bateria calculatorului Consiliului Audiovizualului.

Cavcaliuc a apărut la ședința Consiliului Audiovizualului și a cerut sancționarea postului TV8

Când calculatorul a fost reconectat, Cavcaliuc și-a continuat discursul.

„Sper foarte mult că Consiliul Audiovizualului va lua act de toate probele prezentate și va acționa în conformitate cu legea”, a precizat Gheorghe Cavcaliuc.

„Dacă nu o să acceptăm o să fim insultați iar”, a răspuns Eugeniu Rîbca la întrebarea dacă se acceptă această sesizare.

După o pauză de 10 minute, dar și o serie de dezbateri dintre avocata Fulga Grabovschi și membrii CA, liderul PACE a intervenit din nou.

„O să vă ajut cu anumite aspecte cum am putea demostra că acest reportaj a fost organizat, făcut și difuzat pe resursele și de către TV8. Vă sugerez să vedeți ce contract de muncă are reporterul și operatorul care a luat acest interviu, cine a suportat cheltuielile de deplasare, cine a suportat cheltuielile de cazare pentru această echipă”, a adăugat el.

Liliana Vițu a remarcat că textul celor două sesizări depuse este identic.

„Am o întrebare retorică, cum de se face că textul dumnevoastră coincide 99 la sută cu textul doamnei Grabovschi. A, e publică și domnul Cavcaliuc a făcut copy paste”, a remarcat Vițu.

Pentru această remarcă, avocata Fulga Grabovschi a cerut recuzarea președintei Consiliului Audiovizualului. Solicitarea va fi examinată la ședința din 29 decembrie. Tot atunci, va fi examinată și solicitarea privind tragerea la răspundere a postului TV8.

Pe 5 noiembrie, TV8 a publicat o adresare din partea unui grup de basarabeni care luptă pe frontul din Ucraina. Bărbații îi îndeamnă pe cetățenii Republicii Moldova să nu participe la protestele organizate de Partidul „ȘOR”, socialiști, dar și de liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Pe 7 noiembrie, video inițial a fost șters de pe contul de Telegram al tv8.md, iar pe site adresarea a fost scurtată.

TV8 nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: