CC a respins cererile de suspendare a legii privind farmaciile mobile și cea privind limbile vorbite
Full Article 2 minutes read

CC a respins cererile de suspendare a legii privind farmaciile mobile și cea privind limbile vorbite

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a legii care vizează activitatea farmaciilor mobile, depusă de deputatul Platformei DA Liviu Vovc. De asemenea, a fost respinsă cererea de suspendare a legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, depusă de deputații aceleiași fracțiuni parlamentare, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu. Deciziile au fost publicate pe 22 decembrie.

Deputații Platformei DA Dinu Plîngău și Maria Ciobanu au argumentat că legea din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova va crea conflicte interetnice; va slăbi capacitatea instituțiilor statului de a face față provocărilor existente prin obligarea acestora de a traduce toate actele oficiale în limba rusă; va crea un dezechilibru între drepturile diferitelor grupuri de minorități naționale; va declanșa litigii; va duce la cheltuieli suplimentare pentru realizarea acesteia; va descuraja populația să studieze limba oficială a statului și va face ca o parte din populație și minoritățile naționale să studieze limba rusă; va încălca dreptul la identitate și unitatea poporului.

De cealaltă parte, CC amintește că rațiunea măsurii suspendării acțiunii unor acte normative contestate constă în evitarea unor prejudicii şi consecințe negative iminente, or, potrivit magistraților legea contestată va intra în vigoare peste o lună de la data publicării în Monitorul Oficial. Asfel, Curtea subliniază că nu există un risc „iminent” al aplicării legii contestate.

În ceea ce privește legea din 16 decembrie 2020, care permite înființarea farmaciilor mobile și comercializarea medicamentelor de un personal nespecializat, deputatul Platformei DA Liviu Vovc susține că aceasta ar avea consecințe grave asupra sănătății populației.

Curtea Constituțională a ajuns, însă, la concluzia că legea va intra în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Prin urmare, nu îndeplinește condiția referitoare la existența unui risc „iminent”.

Ambele decizii  sunt definitive, nu pot fi supuse niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: