Ce formațiuni politice ar accede în Legislativ, dacă în viitorul apropiat ar avea loc alegeri? Sondaje
Full Article 3 minutes read

Ce formațiuni politice ar accede în Legislativ, dacă în viitorul apropiat ar avea loc alegeri? Sondaje

În cazul în care în viitorul apropiat ar avea loc alegeri parlamentare, două partide ar accede în legislativ: PAS și PSRM. Asta arată rezultatele unui sondaj realizat de CBS Research, care a fost prezentat în data de 17 octombrie. În același timp, potrivit unui sondaj iData, publicat în aceiași zi, patru formațiuni s-ar regăsi în următorul Parlament: PAS, Blocul „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, PSRM și „Partidul Nostru”. 

Sondaj CBS Research

Sondajul CBS Research arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 32,7% dintre respondenți ar vota pentru PAS, 8,9% – PSRM, 4,3% – Blocul „Victorie”, 4,3% – „Partidul Nostru”, 1,6% – PCRM, 1,5% – Partidul „Viitorul Moldovei”, 0,6% – PDCM, 0,5% – PSDE, 0,5% – Blocul „Împreună”, iar 0,3% – MAN. De asemenea, 0,9% dintre participanți ar vota alte partide decât cele menționate mai sus, 29,3% vor merge la vot, însă nu au decis pe cine vor vota, 5,9% – nu ar vota niciun partid sau nu ar merge la vot, iar 8,7% – nu au răspuns.

Sondajul CBS Research a fost realizat în perioada 11-16 octombrie, pe un eșantion de 1 034 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult. Eroarea maximă este de 3,05%. Cetățenii Republicii Moldova din diaspora și cei de pe teritoriul regiunii transnistrene nu au fost incluși în sondaj.

Sondaj iData

Iar în cadrul sondajului iData, respondenții au fost întrebați ce formațiune politică ar vota, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare. Rezultatele relevă faptul că 27,1% ar vota pentru PAS, 13,2% – Blocul „Victorie”, 11,9% – PSRM, 10,2% – „Partidul Nostru”, 2,5% – PCRM, 2,4% – PDCM, 1,8% – PSDE, 1,7% – Blocul „Împreună”, 1,4% – CUB, 1,2% – MAN, 0,9% – PLDM, 0,7% – Partidul „Viitorul Moldovei”, 0,1% – PL, iar 0,1% – Mișcarea „Respect Moldova”. Totodată, 15,9% dintre intervievați nu știu pe cine ar vota, 5,7% – nu ar participa la vot, iar 3,2% nu au răspuns.

iData a cules datele pentru acest sondaj pe un eșantion de 1 100 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult. Nu au fost incluși cetățenii din regiunea transnistreană și cei de peste hotare. Marja de eroare este +/- 3%.

***

Precizăm că pentru a intra în componența legislativului formațiunile politice trebuie să obțină minim 5% dintre voturi la alegerile parlamenttare, iar blocurile electorale – 7%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: