Ce formațiuni politice ar accede în Legislativ, dacă în viitorul apropiat ar avea loc alegeri? Sondaje

În cazul în care în viitorul apropiat ar avea loc alegeri parlamentare, două partide ar accede în legislativ: PAS și PSRM. Asta arată rezultatele unui sondaj realizat de CBS Research, care a fost prezentat în data de 17 octombrie. În același timp, potrivit unui sondaj iData, publicat în aceiași zi, patru formațiuni s-ar regăsi în următorul Parlament: PAS, Blocul „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, PSRM și „Partidul Nostru”. 

Sondaj CBS Research

Sondajul CBS Research arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 32,7% dintre respondenți ar vota pentru PAS, 8,9% – PSRM, 4,3% – Blocul „Victorie”, 4,3% – „Partidul Nostru”, 1,6% – PCRM, 1,5% – Partidul „Viitorul Moldovei”, 0,6% – PDCM, 0,5% – PSDE, 0,5% – Blocul „Împreună”, iar 0,3% – MAN. De asemenea, 0,9% dintre participanți ar vota alte partide decât cele menționate mai sus, 29,3% vor merge la vot, însă nu au decis pe cine vor vota, 5,9% – nu ar vota niciun partid sau nu ar merge la vot, iar 8,7% – nu au răspuns.

Sondajul CBS Research a fost realizat în perioada 11-16 octombrie, pe un eșantion de 1 034 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult. Eroarea maximă este de 3,05%. Cetățenii Republicii Moldova din diaspora și cei de pe teritoriul regiunii transnistrene nu au fost incluși în sondaj.

Sondaj iData

Iar în cadrul sondajului iData, respondenții au fost întrebați ce formațiune politică ar vota, dacă mâine ar avea loc alegeri parlamentare. Rezultatele relevă faptul că 27,1% ar vota pentru PAS, 13,2% – Blocul „Victorie”, 11,9% – PSRM, 10,2% – „Partidul Nostru”, 2,5% – PCRM, 2,4% – PDCM, 1,8% – PSDE, 1,7% – Blocul „Împreună”, 1,4% – CUB, 1,2% – MAN, 0,9% – PLDM, 0,7% – Partidul „Viitorul Moldovei”, 0,1% – PL, iar 0,1% – Mișcarea „Respect Moldova”. Totodată, 15,9% dintre intervievați nu știu pe cine ar vota, 5,7% – nu ar participa la vot, iar 3,2% nu au răspuns.

iData a cules datele pentru acest sondaj pe un eșantion de 1 100 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult. Nu au fost incluși cetățenii din regiunea transnistreană și cei de peste hotare. Marja de eroare este +/- 3%.

***

Precizăm că pentru a intra în componența legislativului formațiunile politice trebuie să obțină minim 5% dintre voturi la alegerile parlamenttare, iar blocurile electorale – 7%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: