Ce greșeală frecventă comit persoanele care iau credite? Răspunsul guvernatoarei BNM
Full Article 3 minutes read

Ce greșeală frecventă comit persoanele care iau credite? Răspunsul guvernatoarei BNM

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, spune că o greșeală financiară pe care o comit frecvent oamenii, oriunde în lume, este supraîndatorarea – atunci când se contractează un credit, iar pentru rambursare este achitat peste 50% din venitul lunar. Aceasta a menționat că oamenii trebuie să ia în considerare ce finanțează prin credit și care este perioada de rambursare pentru a înțelege care este raportul efort-efect. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 30 decembrie a podcastului „Sensul banilor”.

O greșeală frecventă, oriunde în lume, este aceea a supraîndatorării, dacă vorbim de partea de cheltuială, iar pe partea de economisire, subestimarea riscului. Supraîndatorarea e atunci când iei un credit, dar plătești o parte mare din venitul lunar pentru rambursarea creditului. Ce înseamnă peste 50%, este clar foarte mult. Să ne gândim și la obiectul pe care îl cumpărăm. Dacă cumpărăm, să zicem, un televizor și îl luăm în credit pe 5 ani, e mult pentru un televizor, după vreo 3 ani au apărut deja două noi modele care au alte funcții, iar noi în continuare plătim creditul pentru acel televizor. Nici nu-ți mai vine să-l deschizi. Acest raport, efort-efect, nu te mai bucuri. Este unul deficitar, nu te mai bucuri de bunul pe care l-ai achiziționat și pentru care în continuare plătești. Deci, trebuie să ne uităm și la ce cumpărăm, la ce finanțăm prin credit, ce perioadă de rambursare are”, a declarat Anca Dragu.

Iar în ceea ce privește economisirea, guvernatoarea BNM consideră că cel mai mare risc este „aversiunea la risc sau încântarea”.

Haideți să ne gândim la Pinocchio, da? Cum Pinocchio era păcălit de vulpe și de motan. Să pună bănuțul în pământ că de acolo va ieși un pom cu bani. Trebuie să avem în minte întotdeauna această poveste al lui Pinocchio și să fim foarte atenți. Aceste câștiguri foarte mari sunt asociate cu riscuri foarte mari. Da, poți câștiga 10%, dar poți pierde tot. Și atunci trebuie să înțelegem foarte bine în ce plasăm. De aceea, depozitele bancare și VMS-urile, titlurile emise de Ministerul Finanțelor, sunt instrumentele cele mai sigure. La bănci avem acoperirea depozitelor într-un anumit cuantum, 100 000 de lei, de la anul va fi 200 000 de lei și suma asta trebuie să crească. Trebuie să meargă către 100 000 de euro. Știți, cam acesta este nivelul în Uniunea Europeană. Deci, trebuie să înțelegem produsele acestea de investiție și să nu ne aruncăm, să nu ne lăsăm tentați, să nu cădem în eroarea lui Pinocchio”, a adăugat ea.

Material sponsorizat


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: