parlament.md

Ce învinuiri i se aduc deputatului BCS Radu Mudreac? Procurorul general interimar a explicat de la tribuna centrală a Parlamentului

Procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat de la tribuna principală a Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a deputatului BCS Radu Mudreac. Acesta este bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Ridicarea imunității se impune în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală urgente în scopul evitării, nimicirii, tăinuirii, modificării, substituirii probelor, împiedicării, înstrăinării bunurilor rezultate infracțiunii și ulterior remiterea în instanța de judecată

Procurorii au administrat probe ce indică asupra bănuielii rezonabile că în perioada noiembrie 2011, Radu Mudreac, în calitatea sa de director al SRL Gradione acționând împreună și de comun acord cu alte persoane a încheiat 8 contracte de împrumut cu diferite persoane fizice, suma totală fiind de peste 3 milioane de lei.

De asemenea, în noiembrie 2014 același SRL a încheiat pretins contract de împrumut cu altă persoană fizică, obiect al contractului fiind suma acordată cu împrumut de 376 mii lei. La fel, în noiembrie 2014-octombrie 2015, SRL Gradione a încheiat 17 contracte de împrumut cu care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de peste 4 milioane pentru identificarea construcției comerciale situată în municipiul Chișinău pe strada Tighina. Personale fizice menționate nu au avut venituri legale suficiente care ar justifica împrumuturile acordate. Din probele administrate s-a constatat că mijloacele bănești obținute din contractele de împrumut, care au un caracter fictiv menționate supra, au fost investite de către persoanele care gestionate SRL Gardione în construcția, reparația, amenajarea și alte lucrări de acest gen a a imobilului situat pe Tighina 46, bani obținuți din acte civile fictive, fiind astfel integrați și plasați cu ulterioară atribuire a unui caracter legal bunurilor respective”, a explicat Robu.

Potrivit acestuia, organele de drept au suficiente probe pentru a dovedi faptul că prin acțiunile sale, deputatul a săvârșit infracțiunea. Robu a mai accentuat că la această etapă a apărut necesitatea efectuării în privința deputatului a unor acțiuni urgente, de urmărire penală, care ar limita drepturile și libertățile acestei persoane.

Procurorul general interimar a mai precizat că Procuratura va interveni prompt și va investiga orice faptă penală, indiferent cine sunt subiecții supuși investigațiilor.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: