Ce limbă vorbesc basarabenii: româna sau „moldoveneasca”? Răspunsul lui Stoianoglo
Full Article 3 minutes read

Ce limbă vorbesc basarabenii: româna sau „moldoveneasca”? Răspunsul lui Stoianoglo

Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care va candida la alegerile prezidențiale din toamnă cu susținerea socialiștilor, a declarat că, din punct de vedere filologic, româna și așa-zisa „moldovenească” sunt „o singură limbă”. În același timp, Stoianoglo consideră că denumirea limbii de stat ar trebui să fie decisă de majoritatea populației din Republica Moldova, deoarece acest lucru „nu ar ține de filologie”. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru portalul Tribuna, publicat pe 15 iulie. 

În cadrul interviului, Stoianoglo a fost întrebat dacă „limba este română sau moldovenească”?

Eu sunt de origine etnică găgăuz și nu ar fi tocmai corect să fac aici aprecieri categorice la acest subiect. Cu toate acestea, din punct de vedere filologic, nimeni nu poate nega că aceasta este o singură limbă. Toată lumea este de acord cu asta. Și ar fi stupid să negi asta. Însă în ceea ce privește denumirea, aceasta nu este o întrebare filologică. Există destul de multe cazuri în care limbi identice din diferite țări sunt numite diferit. În acest caz, dreptul la opinia finală aparține întotdeauna majorității oamenilor, aparține poporului, felului în care se autoidentifică. Oamenii, și nu cadrele academice, au întotdeauna dreptate în acest caz. Dacă majoritatea populației țării noastre își consideră limba moldovenească și dacă dorește să consacre acest lucru în legislație, atunci așa să fie. La un moment dat însă, dacă majoritatea va considera că limba ar trebui să se numească română, ar însemna că această poziție va trebui respectată, evitându-se insultele reciproce. Mi se pare că acest principiu ar trebui să funcționeze și în raport cu denumirea poporului – moldoveni sau români”, a răspuns Alexandr Stoianoglo.

Ex-procurorul general a menționat că, în opinia sa, întrebarea referitoare la limba vorbită în Republica Moldova este una „artificială”, care este aruncată în societate în continuu, „în încercarea de a diviza sau distrage de la anumite probleme mai de actualitate”. „Eu și părinții mei am studiat o limbă numită moldovenească. Copiii mei învață limba română la școală. Dacă le ceri părerea cu privire la această chestiune, care dintre ei va avea dreptate? Probabil atât părinții mei, cât și copiii mei”, a adăugat el.

***

Amintim că despre faptul că limba de stat în Republica Moldova este română se menționează încă în Declarația de Independență a țării, adoptată în anul 1991. În martie 2023, Parlamentul a adoptat o lege prin care sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” au fost înlocuite cu „limba română” în Constituție și legislație.

După adoptarea legii respective, politicienii pro-ruși aduc tot mai des în discuție denumirea limbii vorbite în Republica Moldova. Aceștia contestă faptul că basarabenii sunt vorbitori de română, susținând că aceștia ar vorbi de fapt așa-zisa „limbă moldovenească”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: