Andrei Mardari / NewsMaker

Ce limbi sunt vorbite în R. Moldova? Aproape jumătate au indicat „moldoveneasca”

Din numărul total al populației cu reședință obișnuită, 2 milioane 401 mii persoane, peste 49% au declarat că limba lor maternă este „moldoveneasca”. În comparație, la recensământul din 2014, aproape 57% au indicat în calitate de limbă maternă „moldoveneasca”. Atunci numărul populației cu reședință obișnuită constituia 2 milioane 789 mii persoane. Totodată, în 2024, mai mult de 31% au indicat în calitate de limbă maternă româna, în 2014 indicau 23,2%. Cu privire la limba vorbită de obicei, 46% au indicat „moldoveneasca” și peste 33% – româna. Acestea sunt rezultatele preliminare ale Recensământului populației și locuințelor 2024, prezentate pe 30 ianuarie 2025. 

Structura populației după limba maternă

49,2% au indicat în calitate de limbă maternă „limba moldovenească”. În comparație, la recensământul din 2014, 56,9% au indicat indicat în calitate de limbă maternă „limba moldovenească”.

31,3% au indicat în calitate de limbă maternă limba română. La recensământul din 2014, 23,2% au indicat în calitate de limbă maternă limba română.

11,1% au indicat limba rusă. La recensământul din 2014, 9,9% au indicat limba rusă. 3,8% au indicat limba găgăuză. La recensământul din 2014, 4% au indicat limba găgăuză. 2,9% au indicat limba ucraineană. La recensământul din 2014, 4% au indicat limba ucraineană. 1,2% au indicat limba bulgară. La recensământul din 2014, 1,5% au indicat limba bulgară.

„Astfel, ponderea populației care a declarat limba română ca limbă maternă este în creștere cu 8,1%, față de recensământul din 2014, iar a celor care au declarat „limba moldovenească” – în scădere cu 7,8%”, a comunicat Biroul.

Potrivit Biroului, distribuția teritorială a arătat o pondere mai mare a celor care au declarat limba română ca limbă maternă în mun. Chișinău (47,9%), limba găgăuză în UTA Găgăuzia (77,7%), ucraineană – la nord (6,3%) și bulgară – la sud (6,7%). Instituția a adăugat că limba rusă prezintă pondere mai semnificativă în nordul țării (13,0%) și mediul urban din toate regiunile.

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova

Structura populației după limba vorbită de obicei

46% au indicat că limba vorbită de obicei este „moldovenească”. În comparație, în anul 2014, 55% au indicat că limba vorbită de obicei este „moldovenească”.

33,2% au indicat că limba vorbită de obicei este română. În 2014, 23,7% au indicat că  limba vorbită de obicei este română.

15,3% au indicat limba rusă. În 2014, 14,6% au indicat limba rusă. 2,3% au indicat limba găgăuză. În 2014 – 2,6%. 2% au indicat limba ucraineană, în 2014 – 2,8%. 0,8% au indicat limba bulgară, în 2014 – 1%.

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova

În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în Republica Moldova, s-a desfășurat un recensământ al populației și locuințelor. Locuitorii au răspuns la trei chestionare: „Clădiri și locuințe”, „Locuințe colective” și „Chestionar pentru persoane”. Detalii AICI.

Pe 30 ianuarie 2025, Biroul Național de Statistică a prezentat rezultatelor preliminare ale recensământului. Potrivit datelor, numărul populației cu reședință obișnuită constituie circa 2 milioane 401 mii persoane. La recensământul din 2014 constituia 2 milioane 789 mii persoane. Biroul a prezentat date și cu referire la distribuția pe sexe a populației cu reședință obișnuită, pe medii de reședință, dar și pe grupe de vârstă.

***

Amintim că în anul 2023, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” a luat locul „limbii moldovenești”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: