gov.md

Ce măsuri va întreprinde guvernul pentru a susține oamenii de afaceri, în contextul efectelor generate de epidemia COVID-19

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu reprezentanții business-ului din Republica Moldova. Aceștia au discutat despre efectele situației epidemiologice asupra economiei naționale. Totodată, s-au agreat măsurile de suport pentru agenții economici, pe care guvernul și Banca Națională le vor întreprinde în timpul apropiat.

Într-o postare pe Facebook, Ion Chicu a scris că vor fi luate următoarele măsuri:

– amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie 2020;

– amânarea până la 25 aprilie 2020 a declarării și achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către (1) întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărănești (de fermier), neplătitori de TVA, cu până la 3 salariați și de către (2) agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO);

– reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA, începând cu 1 mai 2020;

– introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până la data de 1 iunie 2020. În caz de extindere a stării de urgență, acest termen va fi prelungit;

– prelungirea cu 30 de zile a termenului de examinare a cazurilor de încălcare a legislației fiscale și vamale sau de examinare a contestațiilor fiscale și vamale care a survenit în perioada stării de urgență;

– suspendarea pe perioada stării de urgență, a vizitelor fiscale;

– anularea obligativității efectuării auditului obligatoriu al situaților financiare individuale pentru anul 2019, cu excepția entităților de interes public;

– oferirea posibilității băncilor comerciale de a reeșalona creditele ipotecare pentru persoanele fizice;

– măsuri adiționale de stimulare a băncilor comerciale pentru a oferi credite economiei și cetățenilor la condiții mai avantajoase, inclusiv prin revederea spre diminuare a ratei de bază;

– utilizarea resurselor creditare atrase de guvern (prin recreditare) de la IFI pentru suport financiar businessului mic și mijlociu;

– majorarea cuantumului compensației din bugetul de stat a beneficiarilor de credite Prima Casă.

– majorarea cu 150 milioane de lei (prin rectificarea bugetului) a Fondului de Intervenție a guvernului, pentru oferirea unor garanții pentru creditarea bancară a unor entități economice strategice, în caz de necesitate (mecanism similar fondului de garantare oferit de guvern prin programul Prima Casă).

De asemenea, Ion Chicu a menționat că pentru suportul business-ului, „Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525) va prelua, începând de mâine, 20 martie, toate întrebările agenților economici privind activitatea acestora pe perioada stării de urgență”.

Precizăm că pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19. O solicitare în acest sens a venit din partea guvernului și a fost prezentată în parlament de către premierul Ion Chicu. Inițiativa a fost susținută în unanimitate.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun taxe comerciale de 25% pentru Moldova. Trump, în scrisoarea către Sandu: „Este o mare onoare”

Statele Unite ale Americii vor impune, începând cu 1 august 2025, un tarif comercial de 25% pentru toate produsele moldovenești exportate pe piața americană. Decizia este anunțată într-o scrisoare adresată președintei Maia Sandu, semnată de președintele american Donald Trump și publicată pe rețeaua sa socială.

Donald Trump precizează în scrisoarea adresată Maiei Sandu că tariful de 25% este „mai mic decât nivelul necesar pentru a corecta dezechilibrul comercial cu Republica Moldova”.

Totodată, liderul de la Casa Albă dă asigurări că, în cazul în care investitorii moldoveni vor produce direct pe teritoriul american, aceste tarife nu vor fi aplicate, iar aprobările vor fi acordate „rapid și eficient”.

În schimb, avertizează Trump, dacă autoritățile de la Chișinău vor decide să majoreze propriile taxe, valoarea acestora va fi adăugată peste cei 25% impuse deja de Washington.

Pe lângă Republica Moldova, noile tarife anunțate de Washington vizează și alte cinci state: Algeria, Brunei, Irak, Libia și Filipine. Tarifele variază între 20% și 30%, în funcție de țară. Potrivit administrației americane, măsura are scopul de a corecta dezechilibrele comerciale și de a proteja securitatea economică a Statelor Unite.

Solicitat pentru un comentariu, nici Guvernul, nici Președinția nu au răspuns, deocamdată.

Truth social/Donald Trump
Truth social/Donald Trump

Tarifele lui Trump

Amintim că administrația Trump, în aprilie anul acesta, a introdus tarife de import împotriva majorității partenerilor comerciali ai SUA. Taxele variau între 10% și 49%.

S-a anunțat că pentru China tarifele vamale vor fi de 34%, pentru Uniunea Europeană – 20%, pentru Marea Britanie – 10%. Cele mai ridicate tarife au fost impuse Cambodgiei – 49%, Vietnamului – 46% și Sri Lankăi 44%. Tarifele vamale au afectat și Moldova – 31%, Kazahstanul – 27% și Ucraina – 10%. Federația Rusă nu s-a regăsit pe lista țărilor afectate de taxele vamale. Se menționa că tarifele vor intra în vigoare pe 9 aprilie. Ulterior, Trump a adăugat încă 50% pentru China, majorând astfel suma totală a taxelor vamale la 104%.

Totuși, Trump a anunțat ulterior o pauză de 90 de zile, până pe 9 iulie, pentru a permite încheierea unor acorduri comerciale. În același timp, tariful de bază de 10% a fost, totuși, aplicat.

Referindu-se la scrisori, Trump a anunțat că în curând guvernele străine le vor primi. În acestea vor fi precizate valorile tarifelor pe care țările respective vor trebui să le plătească pentru importul de bunuri în SUA. Se subliniază că este vorba despre acele state care nu vor încheia acorduri cu Washingtonul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: