Ce spun Mihai Popşoi şi Siegfried Mureşan despre decizia CEC privind excluderea Marinei Tauber din alegeri?
Full Article 3 minutes read

Ce spun Mihai Popşoi şi Siegfried Mureşan despre decizia CEC privind excluderea Marinei Tauber din alegeri?

Copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, deputatul PAS Mihai Popşoi şi eurodeputatul Siegfried Mureşan și-au expus opinia cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Într-o conferință de presă din 2 decembrie, Popșoi a declarat că PAS a respectat legea în această privință și așteaptă același lucru și de la alte partide. Însă, Mureșan este de părere că oamenii politici nu ar trebui să comenteze deciziile instituțiilor statului, ci să asigure buna funcționare a acestora.

„Noi am fost promotorii unui proces electoral, echitabil, corect, prin respectarea intereselor cetățenilor de a alege liber, democratic. Noi am respectat legea și așteptăm și ceilalți să facă la fel. În scrutinul la care vă referiți, înțelegem că au fost o serie întreagă de contestații și una dintre ele din partea Comisariatului de Poliție Bălți care a fost examinată în ședința CEC și a fost luată decizia respectivă. Așteptăm să se expună instanțele Republicii Moldova așa încât să vedem care va fi rezultatul deciziilor din sistemul judecătoresc”, a spus deputatul PAS.

Pe de altă parte, eurodeputatul Siegfried Mureşan a accentuat că oamenii politici nu comentează deciziile instanțelor și nu le pun sub semnul întrebării.

„Ca oamenii politici avem obligația să asigurăm că justiția este independentă, puternică și își îndeplinește misiunea. Avem nevoie să veghem la buna funcționare a instituțiilor statului, nu să ghidăm instituțiile statului într-o anumită direcție. De aceea, ca om politic vă spun, aștept ca instituțiile statului, conform competențelor pe care le au, în baza cadrului legal din Republica Moldova să-și îndeplinească misiunea”, a conchis eurodeputatul.

Amintim că în seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice a fost formulată o bănuiala că Marina Tauber și în interesul acesteia au fost folosite circa 152 725 lei nedeclarați. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Între timp, Tauber spune că va lupta în instanța de judecată pentru a nu fi exclusă din cursa electorală, așa cum a solicitat Comisia Electorală Centrală (CEC). În cadrul unui briefing de presă, din 2 decembrie,  aceasta a spus că, în caz de necesitate, va organiza proteste.

Candidata Partidului Șor Marina Tauber a acumulat 15918 de voturi sau 47,93% în urma alegerilor locale noi desfășurate la Bălți. Pe locul doi s-a clasat candidatul independent Nicolai Grigorișin, care a obținut 6951 din voturi sau 20,93%. Drept urmare, cei doi candidați urmau să se dueleze în turul doi al alegerilor locale. Asta pentru că nici unul dintre candidați nu a obținut 50% +1 din voturile bălțenilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: