Andrei Mardari / NewsMaker

Ce spun Mihai Popşoi şi Siegfried Mureşan despre decizia CEC privind excluderea Marinei Tauber din alegeri?

Copreşedinţii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, deputatul PAS Mihai Popşoi şi eurodeputatul Siegfried Mureşan și-au expus opinia cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Într-o conferință de presă din 2 decembrie, Popșoi a declarat că PAS a respectat legea în această privință și așteaptă același lucru și de la alte partide. Însă, Mureșan este de părere că oamenii politici nu ar trebui să comenteze deciziile instituțiilor statului, ci să asigure buna funcționare a acestora.

„Noi am fost promotorii unui proces electoral, echitabil, corect, prin respectarea intereselor cetățenilor de a alege liber, democratic. Noi am respectat legea și așteptăm și ceilalți să facă la fel. În scrutinul la care vă referiți, înțelegem că au fost o serie întreagă de contestații și una dintre ele din partea Comisariatului de Poliție Bălți care a fost examinată în ședința CEC și a fost luată decizia respectivă. Așteptăm să se expună instanțele Republicii Moldova așa încât să vedem care va fi rezultatul deciziilor din sistemul judecătoresc”, a spus deputatul PAS.

Pe de altă parte, eurodeputatul Siegfried Mureşan a accentuat că oamenii politici nu comentează deciziile instanțelor și nu le pun sub semnul întrebării.

„Ca oamenii politici avem obligația să asigurăm că justiția este independentă, puternică și își îndeplinește misiunea. Avem nevoie să veghem la buna funcționare a instituțiilor statului, nu să ghidăm instituțiile statului într-o anumită direcție. De aceea, ca om politic vă spun, aștept ca instituțiile statului, conform competențelor pe care le au, în baza cadrului legal din Republica Moldova să-și îndeplinească misiunea”, a conchis eurodeputatul.

Amintim că în seara de 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul „ŞOR” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice a fost formulată o bănuiala că Marina Tauber și în interesul acesteia au fost folosite circa 152 725 lei nedeclarați. Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34 260 lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514, 80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Între timp, Tauber spune că va lupta în instanța de judecată pentru a nu fi exclusă din cursa electorală, așa cum a solicitat Comisia Electorală Centrală (CEC). În cadrul unui briefing de presă, din 2 decembrie,  aceasta a spus că, în caz de necesitate, va organiza proteste.

Candidata Partidului Șor Marina Tauber a acumulat 15918 de voturi sau 47,93% în urma alegerilor locale noi desfășurate la Bălți. Pe locul doi s-a clasat candidatul independent Nicolai Grigorișin, care a obținut 6951 din voturi sau 20,93%. Drept urmare, cei doi candidați urmau să se dueleze în turul doi al alegerilor locale. Asta pentru că nici unul dintre candidați nu a obținut 50% +1 din voturile bălțenilor.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Notele la BAC după contestații – publicate: Rata de promovare, mai mare față de 2024

Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat 2025, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie. După evaluarea contestațiilor, numărul absolvenților promovați a crescut cu 58, iar rata generală de promovare a urcat la 72,68%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în acest an au fost depuse 10.252 de contestații. Cele mai multe au fost la proba de examen limba și literatura română – 2.783, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 2.064 de contestații, la geografie – 1.316 contestații, la istoria românilor și universală – 1.310 contestații, iar la matematică – 959. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 1.596 de note, ceea ce constituie 15,56% din numărul notelor contestate și 2,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 58 după examinarea contestațiilor și este egal cu 13.063. Totodată, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024.  

Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2025 a înregistrat o ușoară creștere față de cea înregistrată în sesiunea 2024. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2025 este 7,46, comparativ cu 7,34 în 2024.

În perioada 14-21 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2025.

Amintim că rata de promovare înainte de contestații a fost de 72,36%, în creștere față de anul trecut. Peste 13.000 de candidați au promovat examenele, iar 73 dintre ei au obținut media 10.











Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: