Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a audiat și a aprobat candidații pentru funcția de membru al Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova. Doar 7 dintre cei 11 candidați admiși pentru audieri vor fi propuși plenului Parlamentului pentru desemnare.
În plenul parlamentului vor fi propuși pentru desemnare următorii candidați:
- Ruslan Mihalevschi, propus de președintele Republicii Moldova, recomandări oferite de Petru Macovei, director al AO „Asociația Presei Independente” și Anastasia Nani, director adjunct al Centrului pentru Jurnalism Independent.
Ruslan Mihaleschi este redactorul-șef al portalului sp.md. El a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. Potrivit CV-ului său, pe lângă funcția de redactor-șef, din 2016 până în prezent deține funcția de social media manager în cadrul proiectului OPEN Media Hub, implementat de către un consorțiu condus de Thomson Media Foundation. Anterior, acesta a fost și mentor în cadrul Centrului investigațiilor jurnalistice.
- Liliana Vițu-Eșanu, propusă de Guvernul Republicii Moldova, recomandări oferite de Iulian Groza, director al Institutului Pentru Politici și Reforme Europene, și Viorica Zaharia, președinte al Consiliului de Presă
Din 2018 până în prezent, aceasta este coordonatoare responsabilă de comunicare și media în cadrul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova. Anterior, aceasta a fost directoare de program „Susținerea radiodifuziunii publice”, Internews Network Kârgâstan. Din 2013 până în 2015 a fost purtătoarea de cuvât a premierului de atunci, Iurie Leancă. Timp de doi ani (2010-2012) a fost director al departamentului știri și dezbateri din cadrul Moldova 1.
- Larisa Turea, propusă de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Eugen Doga, compozitor, și Petru Hadârcă, director al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”
Larisa Turea este jurnalist cultural; critic de teatru și cinema; eseist; dramaturg. De asemenea, ea este membru al UNITER, al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, președinte al Secției Naționale Moldova a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, AICT-IAT.
- Orest Dabija, propus de Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, cu recomandări oferite de Octavian Sirețeanu, președinte al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, și Valeria Suruceanu, director al Muzeului de Istorie a orașului Chișinău și președinte ICOM Moldova
Orest Dabija este în prezent șef al Direcției Arte și Industrii Creative din cadrul Ministerului Culturii. De asemenea, din luna octombrie, este membru al Consiliului Filatelic Național. Iar din martie 2018 până în prezent este membru al Consiliului de Administrare al HUB-ului creativ ARTCO.
- Tatiana Crestenco, propusă de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cu recomandări oferite de Maia Bănărescu, Avocat al Poporului pentru Drepturile Copilului, și Doina Cazacu, doctor în drept;
Din 2020 până în prezent, ea este șefă de cabinet a vicepreședintelui Legislativului, Vlad Bătrîncea. Anterior, a fost consultant în cadrul proiectului moldo-elvețian „Mensana”, fiind responsabilă de elaborarea raportului privind analiza situațională a suicidului. A mai lucrat în cadrul oficiului Avocatul Poporului și expert al Fundației Soros-Moldova.
- Aneta Gonța, propusă de IP ”Centrul pentru Jurnalism Independent” (director Nadine Gogu), și AO ”Asociația Presei Independente” (director Petru Macovei)
Aneta Gonța este liberă profesionistă, cercetătoare media, formatoare în domeniul educației media, jurnalistă. A avut colaborări cu Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Programul Mass-media al Fundației Soros-Moldova, Agora Francophone ș.a. A fost directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism și lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării.
- Eugeniu Rîbca, propus de AO „Asociația Presei Independente” (director Petru Macovei), și AO ”Media Guard” (director Alina Radu).
Eugeniu Rîbca, candidatul propus de societatea civilă, este președinte al Asociației Obștești Centrul pentru Inițiative Europene „EuroPass”. Totodată, din 2013 până în prezent, este director al portalului mold-street.com.
Potrivit legislației, Consiliul Audiovizualului este format din șapte membri, unul propus de președintele Republicii Moldova, unul propus de Guvernul Republicii Moldova, trei propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției parlamentare, și doi membri propuși de organizațiile societății civile.
Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnați cu votul majorității deputaților, pentru un singur mandat de șase ani.
Vechea componență a Consiliului Audiovizualului a fost demisă in corpore pe 11 noiembrie, cu votul majorității parlamentare. Președinta demisă a CA Ala Ursu-Antoci a declarat că va contesta în instanță hotărârea privind revocarea sa din funcție.