Андрей Мардарь / NewsMaker

CEC a acreditat numărul de observatori pentru monitorizarea turului doi al alegerilor locale noi

Pe 29 noiembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat, 75 de observatori naționali din partea Asociației obștești „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului” și 3 observatori internaționali din partea Ambasadei Republicii Turcia. Aceștia vor  monitoriza turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie 2021.

Observatorii acreditați pentru monitorizarea alegerilor locale noi din 21 noiembrie sunt în drept să-și desfășoare activitatea și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin.

Amintim că duminică, 5 decembrie, va avea loc turul doi al alegerilor pentru funcția de primar în 6 localități din țară: municipiul Bălți, satul Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.

Conform datelor preliminare ale CEC, în primul tur al alegerilor locale noi, din, 21 noiembrie, candidații din partea PAS s-au clasat pe primul loc.

Câte un mandat de primar au obținut din primul tur candidatul din partea Partidului „ȘOR”, în satul Ișcalău, raionul Fălești – Alexandru Boiciuc cu 609 (68,96%) voturi; candidatul Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – în satul Ștefășnești, raionul Ștefan Vodă – Ruslan Bujorean cu 271 (59,82%) voturi; și candidatul Partidului Democrat din Moldova – în satul Negurenii Vechi, raionul Ungheni – Galina Uscatu cu 359 (53,34%) voturi.

Și în mun. Bălți va fi organizat al doilea tur de scrutin. Acolo, pe primul loc s-a clasat candidata Partidului „ȘOR” Marina Tauber (47,93%). Ea se va duela cu Nicolai Grigorișin, care candidează independent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: