NewsMaker

CEC a început să tipărească buletinele de vot pentru moldovenii stabiliți în șase țări (VIDEO)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a început să tipărească buletinele de vot pentru moldovenii care vor vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. NM a fost prezent la tipografie pentru a urmări începutul tipăririi buletinelor de vot pentru cele două exerciții electorale. 

Procesul de tipărire al buletinelor de vot pentru votul prin corespondență a început în data de 26 septembrie, ora 12:30, la Tipografia Centrală din Chișinău.

Potrivit unui comunicat publicat de CEC, pentru referendumul constituțional și alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova (turul I și II) vor fi tipărite câte 1 809 buletine de vot.

Buletinele pentru ambele scrutine se vor deosebi prin culoare: pentru alegerile prezidențiale, turul I, vor avea culoare gri afumat, iar pentru turul II albastru oțel, pentru referendum vor avea culoarea violet.

Buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale va avea dimensiunea de 31,75 cm lungime și 14 cm lățime. Pentru referendumul republican constituțional dimensiunea unui buletin de vot este de 33 cm lungime și 16 cm lățime.

Prețul unui buletin de vot este de 2,7 lei, tirajul total valorând 14 652, 90 lei.

Precizăm că votul prin corespondență este disponibil pentru cetățenii Republicii Moldova din șase țări: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Perioada de votare prin corespondență începe odată cu recepționarea de către alegător a materialelor pentru votare și se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot cel târziu la 18:00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor, adică 17 octombrie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: