Valeriu Pleșca ratează cursa pentru funcția de președinte. CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE
Full Article 5 minutes read

Valeriu Pleșca ratează cursa pentru funcția de președinte. CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins, pe 24 august, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al Partidului Social Democrat din Moldova (PSDE) pentru susținerea candidaturii lui Valeriu Pleșca la alegerile prezidențiale. CEC a constatat mai multe nereguli în ceea ce privește legalitatea ședinței Consiliului Politic Național al PSDE, menționând lipsa cvorumului necesar pentru luarea unei decizii legale în ziua desemnării candidatului. Valeriu Pleșca a calificat decizia CEC drept una politică fiind influențată de anumite persoane care nu l-ar fi agreat drept candidat al PSDE la prezidențiale. 

Membra  CEC, Dana Munteanu a prezentat hotărârea prin care se motivează respingerea înregistrării grupului de inițiativă al PSDE pentru Valeriu Pleșca la alegerile prezidențiale din toamnă. Ea a explicat că ședința Consiliului Politic Național al PSDE, în cadrul căreia a fost ales Valeriu Pleșca drept candidat, nu a avut prezența celor 140 de membri necesari.

În urma analizei documentelor, Comisia Electorală Centrală constată că, potrivit procesului-verbal al Consiliului Politic Național al PSDE din 21 august 2024, la începutul ședinței erau prezenți 67 de membri din numărul total de 140. În concluzie, CEC constată lipsa cvorumului necesar pentru a declara ședința deliberativă a Consiliului Politic Național al PSDE”, susține membra CEC.

De asemenea, CEC a identificat probleme și la nivelul listei prezentate a membrilor grupului de inițiativă. O altă dificultate semnalată este că Pleșca ocupă simultan funcția de președinte al unui alt partid, fapt confirmat de Agenția Servicii Publice (ASP).

La momentul depunerii cererii de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea lui Valeriu Pleșca la prezidențiale, dl. Pleșca încă ocupa funcția de președinte al Partidului Politic Uniunea Creștin-Socială din Moldova”, mai spune Munteanu.

Șeful grupului de inițiativă, Iurie Cazacu a susținut că motivele respingerii au fost „căutate cu lupa”, considerând decizia CEC drept nefondată.

La momentul alegerii lui Valeriu Pleșca drept candidat pentru a fi înaintat la alegerile prezidențiale, Consiliul Național politic al PSDE avea componența numerică de 119 membri. Din 119 membri, și-au înregistrat prezența le ședință 81. Deci, cvorumul a fost asigurat”, a spus Cazacu.

Valeriu Pleșca, prezent la ședință, a exprimat proteste vehemente, acuzând că decizia este de natură politică și orchestrată din afara CEC.

Din start vă spun, eu nu m-am născut președinte, nu plâng sub ușa CEC să devin președinte, doar mesajele trimise în ultimii ani din partea unor instituții ale statului sunt complet negative”, a menționat Valeriu Pleșca.

Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu înregistra grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului Valeriu Plesca la funcția de Președinte al Republicii Moldova a stârnit indignarea Partidului Social Democrat European (PSDE). PSDE consideră că hotărârea este abuzivă, lipsită de temei și cu un caracter eminamente politic.

„…Acțiunea face parte dintr-o campanie amplă de denigrare și intimidare a PSDE și a candidatului formațiunii pentru alegerile prezidențiale, pentru a împiedica înscrierea dlui Valeriu Pleșca în cursa electorală. PSDE solicită repetat OSCE și Ambasadelor acreditate la Chișinău să ia atitudine față de aceste derapaje ale autorității electorale pentru a asigura condiții corecte și transparente pentru desfășurarea scrutinului pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent”, se menționează în comunicatul PSDE.

***

Precizăm, pre 23 august, Comisia Electorală Centrală a anulat, pentru a doua zi, de pe ordinea de zi cererea de înregistrare a grupului de inițiativă al PSDE pentru susținerea candidatului Valeriu Pleșca la funcția de președinte al Republicii Moldova deoarece a solicitat documente suplimentare de la instituțiile statului pentru a verifica anumite informații.  Detalii AICI.

Fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca, deși nu este membru al Partidului Social Democrat European (PSDE), a fost înaintat candida la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din partea acestei formațiuni. Detalii AICI.

Pe 21 august, vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc a anunțat că se retrage din toate funcțiile de conducere ale Partidului Social Democrat European și își încetează calitatea de membru al acestuia deoarece Consiliul Politic Național al formațiunii a votat, nerespectând procedurile legale, un candidat pentru înaintarea la alegerile prezidențiale din afara partidului, în absența cvorumului și cu încălcări grave ale legii. Detalii AICI. 

Valeriu Pleșca, susținător al patriarhului Moscovei Kirill, care sprijină războiul Rusiei în Ucraina, a fost subiectul unui articol publicat de ONE TV pe 15 august. În 2018, Pleșca ar fi finanțat traducerea în limba română a cărții lui Kirill, „Gânduri, cugetări, raționamente”. Întrebat de jurnaliști despre acest gest, Pleșca a refuzat să comenteze, afirmând doar că este un om credincios.

Nu îmi spune nimic, nu vă văd video pe telefon. Scrieți un demers și atunci voi răspunde. Sunt om credincios, merg la biserică. Restul nu mă interesează„, a declarat el.

Președintele PSDE, Ion Sula, al cărui partid l-a nominalizat pe Pleșca pentru alegerile prezidențiale, a precizat că nu are cunoștință de această acțiune a lui Pleșca și nu poate comenta asupra posibilității ca acest fapt să influențeze imaginea acestuia în competiția electorală.

Nu cunosc. Nu pot să comentez,” a adăugat Sula.

Valeriu Pleșca a fost ministru al Apărării în perioada decembrie 2004 – iunie 2007, iar înainte a activat în calitate de deputat timp de șase ani. După ce și-a încheiat activitatea din Guvern, Pleșca a condus Fundația pentru promovarea reformelor în domeniul justiției, securității și apărării.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: