realitatea.net

CEC a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Vladimir Dachi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Vladimir Dachi desemnat de Partidul Politic „Noi” la funcția de primar al municipiului Bălți.

Decizia a fost adoptată unanim în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei și vine în contextul desfășurării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor tuturor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021.

Urmare a sesizării organelor de poliție și controlului suplimentar efectuat de Comisie, s-a constat folosirea de către concurentul electoral Vladimir Dachi, desemnat de către Partidul Politic „Noi”, a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală  Bălți nr. 2.

„În speță, e vorba de elaborarea și repartizarea de către candidat a pliantelor cu tentă electorală în municipiul Bălți, a căror valoare a constituit 8200,00 lei, iar aceste resurse achitate în numerar agentului economic care le-a confecționat nu au fost reflectate în rapoartele ce urmau a fi depuse la CEC. Subliniem faptul că, din momentul înregistrării în calitate de concurent electoral, Partidul Politic „NOI” nu a prezentat Comisiei niciun raport financiar, chiar dacă a fost somat public în ședințele Comisiei, somat oficial prin demersuri și chiar aplicate sancțiuni pentru refuzul de a respecta prevederile legislației electorale în domeniul finanțării campaniei electorale.

La fel, Comisia a reținut și faptul că serviciul prestat, adică pliantele confecționate au fost recepționate individual de către candidatul Dachi Vladimir, președinte al Partidului Politic „NOI”.

În acest context, CEC va transmite instanței de judecată materialele ce au stat la baza adoptării hotărârii în vederea examinării și pronunțării deciziei în cauză.

Amintim că Dachi a fost înregistrat în cursa electorală la Bălți după ce candidatura lui Cristian Rizea a fost respinsă de CEC. Ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea și-a înaintat candidatura pe data de 18 octombrie. Decizia CECE de a nu-l acceptat pe Rizea în cursa pentru Primăria Bălți a avut la bază un document de la ASP privind retragerea cetățeniei sale moldovenești.

Alegerile locale din Bălți se vor desfășura pe 21 noiembrie.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: