Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să nu înregistreze blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Decizia a fost luată în timpul unei ședințe din data de 7 august. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere.
Pe 7 august, Comisia Electorală a examinat solicitările blocului „VICTORIE – ПОБЕДА” – format din partidul „Renaștere”, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul „Șansă” și partidul „Victorie” – de a fi înregistrat pentru participare la referendum, precum și la alegerile prezidențiale. Menționăm, la precedenta ședință din data de 3 august, CEC a decis să conexeze cele două cereri într-o singură procedură administrativă. Tot pe 3 august, Comisia anunța că materialele prezentate de blocul Victorie „conțin anumite erori tehnice, iar solicitanții trebuie să răspundă unor întrebări de clarificare formulate în cadrul ședinței și să prezinte documente suplimentare până la 6 august 2024”. CEC menționa că blocul „Victorie”, fiind invitat la ședința din 3 august, nu s-a prezentat.
Pe 7 august, blocul „Victorie” a fost reprezentat la ședință – de Adrian Cojocaru. Cel din urmă a prezentat o procură, prin care blocul îi încredințează să-i prezentele interesele.
Vicepreședintele Comisiei Pavel Postica a spus că la 4 august instituția electorală a solicitat celor patru partide din bloc „elucidarea unor aspecte”, printre care: creditele utilizate în cazul referendumului, cum vor asigura finanțarea campaniei electorale, termenii și modul de formare a blocului, dacă Ilan Șor a semnat pentru constituirea blocului, cine este conducător al blocului și aspecte legate de temeiul juridic de utilizare a denumirii blocului.
„La data de 6 august, solicitanții au depus răspuns. (…) Solicitanții au afirmat că la înregistrarea blocului s-au respectat condițiile. (…) Solicitanții consideră că furnizarea acestor documente ar constitui un abuz și o depășire a atribuțiilor de serviciu. (…) Cu referire la punctul legat de credite, susțin că prezența unor astfel de elemente în acord nu contravin legii”, a relatat Postica.
La rândul său, reprezentantul „VICTORIE – ПОБЕДА” Adrian Cojocaru a spus la ședință că „blocul a îndeplinit toate cerințele legale” și a solicitat înregistrarea partidelor pentru a participa la referendum și alegerile prezidențiale.
Ulterior, Postica a declarat că analizând actele prezentate de solicitanți „subiecții nu au reacționat în modul corespunzător la semnalele evidențiate și au negat existența carențelor”.
„Denumirea blocului electoral nu poate fi identifică cu denumirea altor partide. (…) Pe ANI lipsesc declarațiile persoanelor care fac parte din partidele vizate, cu excepția persoanelor din partidele „Victoria” și „Renaștere”. (…) Transferul de imagine al unui partid politic declarat neconstituțional nu poate fi acceptat de autoritățile de resort”, a declarat Postica.
Într-un final, CEC a decis să refuze înregistrarea blocului și să sesizeze ANI în vederea verificării celor constate. 6 membri CEC au votat pentru, o persoană a votat împotrivă. Doi membri CEC nu au participat la vot.
***
În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.
Pentru a desfășura campanie electorală pentru referendum, partidele trebuie să se înregistreze la CEC în calitate de participanți. Dacă nu au fost înregistrați de autoritate ca participanți la referendum, partidele nu pot desfășura activități de agitație electorală în vederea susținerii sau nu a referendumului și acțiunile acestora se consideră campanie ilegală.
Blocurile electorale, pentru toate tipurile de alegeri, se înregistrează de către CEC. Anterior, s-a stabilit că documentele în vederea înregistrării blocurilor electorale pentru referendumul republican constituțional din octombrie se vor depune de către partidele politice la sediul Comisiei, în perioada 22 iulie – 14 septembrie 2024.
Precizăm că tot pe 20 octombrie în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Persoanele care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial sunt:
– Maia Sandu (actuala președintă a țării);
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);
– Vlad Filat (lider PLDM);
– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);
– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);
– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);
– Natalia Morari (jurnalistă);
– Vasile Tarlev (ex-premier);
– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);
– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);
– Alexandru Arseni (doctor în drept);
– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Șor);
– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE, candidat independent);
– Octavian Țîcu (istoric, ex-deputat).
***
Crearea blocului politic „Victoria” a fost anunțată de la Moscova, pe 21 aprilie 2024 de politicianul fugar Ilan Șor. Cel din urmă declara că blocul va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an. Evenimentul a fost organizat la Moscova, în prezența mai multor apropiați de-ai săi, precum: bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputata Marina Tauber, inclusiv parlamentarul Vasile Bolea. Detalii AICI. Blocul „Victoria” pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!