Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au modificat decizia din 5 iunie. Astfel, pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie vor fi deschise 146 secții de votare și nu 139, așa cum au decis membrii Comisiei săptămâna trecută. În cadrul protestului organizat, pe 8 iunie, în fața CEC, manifestanții au solicitat deschiderea a 198 de secții.
Documentul prevede:
- la Atena, rămâne doar o secție de votare și nu două;
- la Moscova secțiile de votare vor fi reorganizate, însă numărul rămâne același (17);
- în Franța, vor fi cu două secții de votare mai mult;
- în Germania – cu trei secții de votare mai mult (de la 6 la 9);
- în Italia – 31 secții de votare (cu două mai mult);
- Marea Britanie – Londra de la 3 la 5 secții de votare, la Northhampton – cu 1 mai mult (în total, de la 7 la 10 secții de votare).
Membrul CEC Dumitru Pavel nu a susținut proiectul, pe motiv că „este o mimare” a soluționării problemei.
Amintim că, timp de două zile, (inclusiv astăzi) în fața CEC au fost organizate proteste. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți că, în cadrul ședinței din 5 iunie, CEC a decis constituirea unui număr de 139 de secții de votare în afara țării, pentru alegerile parlamentare anticipate, același număr ca la scrutinul prezidențial din noiembrie 2020. Asta în pofida faptului că circa 100 de mii de moldoveni stabiliți în diaspora s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul din 11 iulie. Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții de votare.
Protestarii au solicitat deschiderea a 198 de secții de votare în afara țării.