Cel mai mic număr de plângeri la CtEDO din ultimul deceniu: Cât a plătit Moldova pentru despăgubiri

Pentru prima dată în ultimul deceniu, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). În 2024, doar 363 de cereri au fost adresate instanței europene, marcând o scădere semnificativă față de anii precedenți. De asemenea, numărul hotărârilor pronunțate în cauze moldovenești s-a redus la 17, cel mai mic nivel din ultimii șase ani. Potrivit unei analize realizate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și prezentate pe 3 februarie 2025, Republica Moldova nu mai figurează în topul țărilor cu cele mai multe cereri raportate la populație, ocupând locul 20 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Totuși, cetățenii moldoveni continuă să se adreseze CtEDO de trei ori mai frecvent decât media europeană, înregistrând totuși un progres față de anii anteriori, când frecvența era de 6,5 ori mai mare.

În urma hotărârilor și deciziilor pronunțate până la sfârșitul anului 2024, Moldova a fost obligată să achite despăgubiri totale de 22,9 milioane de euro. În 2024, suma stabilită de CtEDO pentru cazurile moldovenești a fost de 162.000 de euro, de două ori mai mică decât cea din 2023.

Cu toate acestea, problemele recurente semnalate de Curte rămân nerezolvate. Potrivit lui Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, printre cele mai frecvente încălcări constatate se numără investigarea defectuoasă a cazurilor de maltratare și violență domestică, lipsa unor mecanisme eficiente de protecție a drepturilor fundamentale și tratamentul discriminatoriu aplicat de autorități pe criterii de gen și dizabilitate.

În 2024, CtEDO a înregistrat un total de 28.800 de cereri, cel mai redus număr din ultimii zece ani. Aproximativ 40% dintre acestea au fost îndreptate împotriva a patru state: Turcia, Ucraina, România și Polonia. Moldova ocupă locul 20 în acest clasament, iar la nivelul hotărârilor de condamnare, state precum Suedia, Irlanda sau Estonia nu au înregistrat nicio decizie nefavorabilă.

De la aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în urmă cu 27 de ani, Republica Moldova a acumulat 616 hotărâri pronunțate de CtEDO, situându-se pe locul 11 în rândul celor 46 de state membre ale Consiliului Europei. Țara depășește la acest capitol state precum Marea Britanie, Germania, Portugalia sau Spania, care au o populație mult mai mare și o experiență îndelungată în respectarea standardelor europene în materie de drepturi fundamentale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: