Cel mai mic număr de plângeri la CtEDO din ultimul deceniu: Cât a plătit Moldova pentru despăgubiri
Full Article 3 minutes read

Cel mai mic număr de plângeri la CtEDO din ultimul deceniu: Cât a plătit Moldova pentru despăgubiri

Pentru prima dată în ultimul deceniu, Republica Moldova a înregistrat cel mai mic număr de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). În 2024, doar 363 de cereri au fost adresate instanței europene, marcând o scădere semnificativă față de anii precedenți. De asemenea, numărul hotărârilor pronunțate în cauze moldovenești s-a redus la 17, cel mai mic nivel din ultimii șase ani. Potrivit unei analize realizate de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și prezentate pe 3 februarie 2025, Republica Moldova nu mai figurează în topul țărilor cu cele mai multe cereri raportate la populație, ocupând locul 20 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei.

Totuși, cetățenii moldoveni continuă să se adreseze CtEDO de trei ori mai frecvent decât media europeană, înregistrând totuși un progres față de anii anteriori, când frecvența era de 6,5 ori mai mare.

În urma hotărârilor și deciziilor pronunțate până la sfârșitul anului 2024, Moldova a fost obligată să achite despăgubiri totale de 22,9 milioane de euro. În 2024, suma stabilită de CtEDO pentru cazurile moldovenești a fost de 162.000 de euro, de două ori mai mică decât cea din 2023.

Cu toate acestea, problemele recurente semnalate de Curte rămân nerezolvate. Potrivit lui Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM, printre cele mai frecvente încălcări constatate se numără investigarea defectuoasă a cazurilor de maltratare și violență domestică, lipsa unor mecanisme eficiente de protecție a drepturilor fundamentale și tratamentul discriminatoriu aplicat de autorități pe criterii de gen și dizabilitate.

În 2024, CtEDO a înregistrat un total de 28.800 de cereri, cel mai redus număr din ultimii zece ani. Aproximativ 40% dintre acestea au fost îndreptate împotriva a patru state: Turcia, Ucraina, România și Polonia. Moldova ocupă locul 20 în acest clasament, iar la nivelul hotărârilor de condamnare, state precum Suedia, Irlanda sau Estonia nu au înregistrat nicio decizie nefavorabilă.

De la aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în urmă cu 27 de ani, Republica Moldova a acumulat 616 hotărâri pronunțate de CtEDO, situându-se pe locul 11 în rândul celor 46 de state membre ale Consiliului Europei. Țara depășește la acest capitol state precum Marea Britanie, Germania, Portugalia sau Spania, care au o populație mult mai mare și o experiență îndelungată în respectarea standardelor europene în materie de drepturi fundamentale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: