Cererea lui Filat de revizuire a procesului în care a fost condamnat: examinarea va fi reluată, din cauza demisiei a doi judecători
Full Article 3 minutes read

Cererea lui Filat de revizuire a procesului în care a fost condamnat: examinarea va fi reluată, din cauza demisiei a doi judecători

Examinarea cererii de revizuire înaintată de ex-premierul Vlad Filat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care vizează deciziile judecătorești privind condamnarea sa anterioară, va fi reluată. Se întâmplă după ce doi magistrați din completul de judecată care urma să se pronunțe pe caz au demisionat. Precizările au fost făcute de Procuratura Anticorupție (PA) într-un comunicat.

Pe 20 mai, la Curtea Supremă de Justiție a avut loc o nouă ședință de judecată privind cererea de revizuire înaintată de Vlad Filat. Potrivit PA, în cadrul ședinței, părțile în proces au fost anunțate despre reluarea cercetării judecătorești, pe motivul demisiei și eliberării din funcție a doi judecători din completul de judecată ce urma să se pronunțe pe caz. Cei doi judecători au fost anterior eliberați de la Curtea de Apel Chișinău și transferați temporar la CSJ. Unul dintre acești magistrați este președintele completului de judecată.

De asemenea, părțile în proces au fost anunțate că, prin încheierea din 17 mai 2024, a fost creat un nou complet de judecată întru examinarea cererii de revizuire vizate.

Președintele noului complet format, a înaintat o declarație de abținere de la examinarea prezentului caz, pe motiv că ar fi recepționat recent raportul de evaluare negativă din partea Comisiei Vetting, astfel că, în vederea excluderii oricărui dubiu privind imparțialitatea sa, a considerat necesar să înainteze prezenta declarație de abținere”, a comunicat PA.

Pronunțarea soluției instanței asupra declarației de abținere a fost amânată pentru 27 mai 2024, ora 10:00.

***

Precizăm că, în iunie 2016, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani l-a condamnat pe Vlad Filat la 9 ani de închisoare pentru corupție pasivă și trafic de influență. În noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău a decis să mențină hotărârea judecătorească. Ulterior, în februarie 2017, CSJ a respins ca vădit neîntemeiate atât recursul ordinar înaintat de apărare, cât și recursul în anulare.

Ex-premierul a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie, din cauza condițiilor proaste de detenție.

În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a constat că fostului prim-ministru al Republicii Moldova i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, stipulat în art. 6 § 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Astfel, CtEDO a decis că statul trebuie să-i achite lui Vlad Filat 7 500 de euro.

Iar în iunie 2023, Vlad Filat a anunțat că a depus o cerere de revizuire a procesului de judecată în care a fost condamnat la CSJ. Examinarea cererii de revizuire a început pe 6 noiembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: