zagranitsa.com

Cetățenii Republicii Kosovo, nerecunoscută de Moldova, ar putea obține vize pentru a intra în țara noastră

Cetățenii Republicii Kosovo, nerecunoscută de Moldova, ar putea obține viză pentru a intra în țara noastră. Un de proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în parlament de către un grup de deputați din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Precizăm că în prezent, deținătorii unui pașaport kosovar nu pot intra în Republica Moldova.

Motivul principal al acestei decizii, după cum se arată într-o notă informativă la proiectul de lege, este summit-ul Comunității Politice Europene. Acesta va avea loc, pe 1 iunie, la Chișinău. Kosovo, care nu este recunoscut de Republica Moldova, face parte și el din această comunitate.

Delegația kosovară a participat la adunarea constitutivă a Comunității Politice Europene de la Praga, din 6 octombrie 2022.

Kosovo este un stat recunoscut parțial. În conformitate cu Constituția Serbiei, face parte din teritoriul Serbiei. Independența Kosovo a fost recunoscută de 89 de state membre ale ONU. Printre acestea se numără Statele Unite și majoritatea țărilor UE, inclusiv Germania și Franța. La fel ca Republica Moldova, România, Ucraina, Spania, Rusia și China nu au recunoscut independența Kosovo.

Recent, Președinția Republicii Moldova a confirmat că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: