Daniel Vodă

Chișinăul, după ce Rusia a restricționat accesul pentru transportatorii de marfă din Moldova: „Lovește economic”

În contextul deciziei Rusiei de a restricționa accesul pe teritoriul său pentru transportatorii de marfă din Republica Moldova, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău Daniel Vodă a declarat că „această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești”. Potrivit lui Vodă, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care dețin autorizații, și se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii.

„Din nou, fără motiv, Rusia lovește economic Republica Moldova. De această dată, blochează transportatorii moldoveni”, a comunicat Daniel Vodă, după ce Federația Rusă a aplicat transportatorilor din Republica Moldova restricții în transportul rutier internațional de mărfuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că „asta înseamnă că firmelor noastre moldovenești li se interzice livrarea de mărfuri în Rusia, iar transportatorii noștri stau blocați la vamă”.

„Această decizie este unilaterală, lovește în transportatorii moldoveni și arată atitudinea negativă clară din partea Rusiei de a dăuna economiei moldovenești. Decizia părții ruse vine pe fundalul unei perioade în care partea rusă a refuzat constant să participe la discuții tehnice sau să respecte înțelegerile anterioare. Federația Rusă, cu părere de rău, nu respectă angajamentele și continuă să folosească relațiile comerciale ca instrumente de presiune politică, care sunt contrare declarațiilor publice de simpatie față de poporul Republicii Moldova”, a adăugat reprezentantul Guvernului, menționând că „la modul concret, decizia Rusiei afectează 115 transportatori, care dețin autorizații, și se răsfrânge inclusiv asupra exportatorilor care contractează transportatorii”.

Potrivit reprezentantului Guvernului, decizia Rusiei „va determina agenții economici din Republica Moldova să se orienteze către alte piețe, unde există predictibilitate și respectarea regulilor”.

„Pentru a crește și diversifica exporturile, Republica Moldova a intensificat cooperarea cu alte piețe și consolidarea rutelor alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală, pentru ca firmele noastre să nu depindă de decizii politice arbitrare. Un exemplu este Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE, în vigoare din iunie 2022, cu acces la o piață predictibilă. Autoritățile Republicii Moldova vor continua să apere interesele companiilor moldovenești și sunt în căutare de soluții alternative pentru agenții economici, precum parteneriatele cu alte state și organizații internaționale”, a conchis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

***

Federația Rusă a restricționat, începând cu 28 martie, accesul transportatorilor de marfă din Republica Moldova. Guvernul Federației Ruse a inclus Moldova în lista țărilor care au introdus măsuri restrictive în raport cu cetățenii Rusiei și persoanele juridice ruse în domeniul transportului rutier internațional de mărfuri. Aceasta înseamnă că transportatorilor de marfă din Moldova le este acum interzis nu doar să aducă încărcături în Rusia, dar și să tranziteze teritoriul rus. Restricția nu se aplică transportului de animale vii, carne și subproduse din carne, pește, produse lactate, ouă, legume, fructe, nuci și alte bunuri. Însă, începând cu 26 aprilie, din lista produselor care pot fi transportate prin teritoriul Rusiei vor fi eliminate băuturile alcoolice, produsele din tutun, precum și cacao și produsele din cacao.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: