Biroul politici de reintegrare informează, într-un comunicat din 16 ianuarie, că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova au propus organizarea unei reuniuni a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistrene și modul de cooperare pentru depășirea crizei energetice și sociale. Propunerea a fost însă respinsă.
„Tiraspolul a respins propunerea de a organiza o reuniune a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și a Tiraspolului pentru a discuta formula de acordare a ajutoarelor umanitare locuitorilor din regiunea transnistreană a țării și modul de cooperare dintre cele două maluri în vederea depășirii impactului crizei energetice și sociale. Reuniunea, solicitată de Chișinău, urma să aibă loc vineri, ora 10:00, deși Chișinăul, ținând cont de urgența subiectului, era dispus pentru întâlnire și mai devreme, pe parcursul acestei săptămâni”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei Biroului politici de reintegrare, Chișinăul a dorit ca la această reuniune să obțină răspunsul Tiraspolului privind livrarea din Ucraina a cărbunelui pentru asigurarea activității Centralei Termoelectrice Moldovenești; determinarea necesităților stringente pentru spitale, instituții de învățământ, centre sociale; asigurarea accesului ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului pentru a prelua din regiune pacienții în stare gravă; crearea unui grup ad-hoc pentru gestionarea situației de criză.
„Ținând cont de faptul că Tiraspolul nu mai poate invoca niciun fel de pericole la Chișinău pentru reprezentanții delegației sale și având în vedere că începând cu anul 2023 toate reuniunile s-au desfășurat fie la Tiraspol, fie la Bender, fie în regim online, încălcându-se flagrant principiul alternanței locului de desfășurare a negocierilor în format 1+1, noi am propus fie organizarea acestei reuniuni la Chișinău, fie, în cazul în care delegația de la Tiraspol insistă că se simte în nesiguranță în capitala moldovenească, să avem o reuniune în format de videoconferință”, a comunicat Biroul.
Precizăm că regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate în totalitate stânga Nistrului. Compania din Federația Rusă a invocat neachitarea unei pretinse datorii de 700 de milioane de dolari, a cărei mare parte nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit extern.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!