Chișinăul trimite acasă 45 de persoane din cadrul Ambasadei Rusiei. Zaharova amenință că va urma un răspuns
Full Article 3 minutes read

Chișinăul trimite acasă 45 de persoane din cadrul Ambasadei Rusiei. Zaharova amenință că va urma un răspuns

Guvernul Republicii Moldova vine cu precizări, după ce șeful diplomației de la Chișinău, vicepremierul Nicu Popescu, a anunțat că a dispus reducerea numărului de diplomați ai Federației Ruse acreditați la Chișinău. Potrivit Executivului, numărul de diplomați a fost redus la 10, în timp ce cel al personalului tehnic – la 15. Astfel, Republica Moldova trimite acasă 22 diplomați ruși și 23 angajați din rândul personalului tehnic. Într-o reacție publică, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a calificat decizia drept „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că „măsura nu va rămâne fără răspuns”.

„Numărul de funcții diplomatice a fost redus la 10 și la 15 a fost redus numărul personalului tehnic. Aceasta a fost decizia principială comunicată de către autoritățile de la Chișinău în adresa reprezentantului Federației Ruse în această dimineață la MAEIE”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Decizia autoritățile de la Chișinău nu a trecut neobservată la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că măsura reprezintă „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale”. Iar de vină, spune Zaharova, este „regimul de la Chișinău”.

„Considerăm aceste acțiuni nerezonabile și neprietenoase, care nu vor rămâne fără au răspuns. Acesta este încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale de către regimul de la Chișinău”, a declarat Zaharova.

Zaharova a comentat inclusiv, investigația jurnalistică privind actele de spionaj ale Rusiei în Moldova. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus susține că asocierea antenelor instalate pe acoperișul ambasadei de la Chișinău cu posibile acte de spionaj sunt de ordinul fantasticului, care „nu au nimic în comun cu realitatea”.

De menționat că autoritățile de la Chișinăul au decis să reducă numărul de diplomați ruși în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în debutul ședinței Guvernului, după întrevederea la MAEIE a șefului diplomație ruse în Moldova, Oleg Vasnețov. În reacție, ambasadorul rus a calificat măsura ca fiind una „drastică”. În ceea ce privește antenele instalate pe acoperișul Ambasadei, Vasnețov a spus că o are parte a acestora ar fi nefuncționale și ruginite.

Decizia Chișinăului vine după ce, pe 24 iulie, Jurnal TV și portalul Insider din Rusia au publicat o investigație din care reiese că pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Jurnaliștii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

De asemenea, investigația a arătat că agenții ruși deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfășurau evenimente politice importante, precum alegerile bașcanului Găgăuziei sau summitul din 1 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: