Cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, infectați cu COVID-19. Alți doi așteaptă rezultatele

Printre cei 177 de pacienți infectați cu COVID-19 sunt și cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerior Interne, Pavel Voicu, în cadrul emisiunii „Molova în direct” de la postul public de televiziune. Ultimele două cazuri au fost confirmate ieri, 26 martie.

„În total, avem 5 colegi de-ai noștri infectați cu COVID-19. Trei angajați sunt de la Poliția de Frontieră și doi de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Altor 2 colegi li s-a prelevat probe, așteptăm rezultatul. La Poliția de Frontieră activează peste 3.000 de angajați, iar noi ne-am grupat în așa fel ca colaboratorii de poliție să nu aibă contact unii cu alții. Nu cred că trebuie să ascundem că avem 178 de angajați care stau în autoizolare”, a declarat Pavel Voicu. 

Totodată, ministru de Interne a anunțat că s-ar putea lua măsuri mult mai drastice pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, cum ar fi interzicerea pe timp noapte a circulației, de la ora 23 și până la 5 dimineața.

Ministrul afacerilor interne nu exclude faptul că se vor interzise și deplasările dintr-o localitate în alta.

„Vor fi interzise și deplasările. Îndemn cetățenii noștri să stea acasă izolați și să nu înceapă plimbările dintr-o localitate în alta. Trebuie să ne străduim să avem mai puțin contact ori, dacă mergem la cei dragi, să respectăm acea distanță socială, acea dezinfectare a locului unde ne aflăm”.

De asemenea, Pavel Voicu a avertizat că în zilele care urmează forțele de ordine vor aplica amenzi fără a oferi foarte multe explicații.

Precizăm că în Republica Moldova sunt în total 177 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19, dintre care 33 de pacienți în stare gravă. În noaptea de joi spre vineri a decedat o femeie de 79 de ani, care era lucrător medical. Bilanțul deceselor din țara noastră, provocat de infecția cu coronavirusul de tip nou a ajuns la două persoane.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Poliția va fi reorganizată în trei direcții regionale și două teritoriale. Mai exact, vor fi instituite trei direcții regionale de poliție – Nord, Centru și Sud. În municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia vor continua să activeze direcțiile teritoriale de poliție. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat joi, 29 mai, de Parlament.

Potrivit autorilor proiectului, regionalizarea poliției are drept scop reducerea cheltuielilor administrative și furnizarea serviciilor publice de calitate și accesibile. Respectiv, funcțiile de birou se vor reduce cu aproximativ 8%. Totodată, reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au dat asigurări că niciun angajat nu va fi disponibilizat. Polițiștii vor fi repartizați în subdiviziunile unde este deficit de resurse umane.

Proiectul urmărește reducerea timpului de reacționare a poliției cu minimum 15 minute. Acest lucru va fi posibil prin implementarea principiului celei mai apropiate patrule, chiar dacă incidentul are loc în alt sector sau raion.

Documentul, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, mai prevede delimitarea clară a sferei de competență a Poliției și a Inspectoratului General de Carabinieri (IGC). Astfel, la solicitarea Inspectoratului General de Carabinieri, Poliția va putea desfășura acțiuni de asigurare şi restabilire a ordinii şi securității publice. Polițiștii vor fi responsabili de menținerea ordinii şi securității publice, iar carabinierii – de asigurarea şi restabilirea ordinii şi securității publice.

Pentru lectura a doua a fost acceptat amendamentul deputatei Ana Racu, care prevede că efectivul-limită al Poliției se fie aprobat de Guvern. Deputata a mai propus ca direcțiile regionale de poliție să fie instituite simultan sau etapizat în funcție de posibilitățile financiare disponibile ale bugetului de stat, dar nu mai târziu de luna decembrie 2028. Până la instituirea direcțiilor regionale de poliție, inspectoratele teritoriale de poliție vor activa conform cadrului normativ existent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Elon Musk, fondatorul companiilor Tesla și SpaceX, a anunțat că își încheie activitatea în administrația președintelui american Donald Trump, unde a deținut funcția de funcționar public special.

„Odată cu încheierea mandatului meu de funcționar public special, vreau să-i mulțumesc președintelui Donald Trump pentru oportunitatea oferită de a contribui la reducerea risipei bugetare”, a scris Musk pe rețeaua X, în noaptea de 29 mai.

În cadrul administrației, Musk a condus Departamentul pentru Eficiența Guvernului (DOGE) – o structură nou-creată, menită să eficientizeze cheltuielile publice, inclusiv prin concedierea funcționarilor considerați „ineficienți”. Prin activitatea sa în cadrul DOGE, Musk a stârnitnumeroase critici în rândul clasei politice americane.

Numit de Donald Trump, cel mai bogat om din lume a avut inițial obiectivul de a reduce cu 2.000 de miliarde de dolari bugetul guvernului federal, în prezent de aproximativ 7.000 de miliarde de dolari. Apoi în ianuarie a estimat că realizarea a 1.000 de miliarde de economii ar fi deja un „super rezultat”. În aprilie, Elon Musk a afirmat că misiunea sa de a reduce cheltuielile federale ale Statelor Unite va permite economisirea a 150 de miliarde de dolari pe un an întreg.

În mesajul său, Musk a sugerat că misiunea DOGE „se va consolida în timp și va deveni un mod de viață pentru întregul guvern”.

Mandatul lui Musk expiră oficial pe 30 mai, după ce a atins limita legală de 130 de zile de activitate anuală în această calitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Președinta Maia Sandu a avut pe 29 mai o întrevedere cu ministrul Justiției al Italiei, Carlo Nordio, care se află într-o vizită la Chișinău. Scopul deplasării oficialului este consolidarea cooperării bilaterale în domeniul statului de drept.

Potrivit unui comunicat al Președinției, discuțiile dintre Maia Sandu și Carlo Nordio s-au axat pe sprijinul oferit de Italia pentru reforma justiției din Republica Moldova și pe întărirea eforturilor comune în lupta împotriva corupției.

Șefa statului a salutat angajamentul Italiei în acest proces, subliniind că un sistem de justiție echitabil și eficient este o așteptare clară a cetățenilor, precum și „un obiectiv important” asumat în cadrul mandatului său.

Totodată, președinta Sandu a evidențiat dialogul politic strâns dintre Republica Moldova și Italia și a mulțumit pentru sprijinul constant acordat parcursului european al țării. De asemenea, șefa statului a exprimat recunoștință pentru oportunitățile oferite cetățenilor moldoveni stabiliți în Italia și pentru susținerea acordată diasporei de către autoritățile italiene, reflectată în acordurile bilaterale privind protecția socială și conversia permiselor de conducere”, a precizat instituția prezidențială.

presedinte.md
presedinte.md

Parlamentul a respins, joi, propunerea deputatei neafiliate Olesea Stamate de a include pe ordinea de zi proiectul privind crearea unei comisii de anchetă, care să examineze circumstanțele eliberării mai multor condamnați pe viață. În context, Stamate a declarat că va desfășura propria anchetă.

Inițiativa a fost sprijinită de patru foști colegi din PAS, doi deputați neafiliați și 22 de reprezentanți ai opoziției.

Într-o declarație pentru presă, Stamate a menționat că nu înțelege de ce foștii colegi de partid nu au susținut crearea comisiei de anchetă.

„Este greu de înțeles de ce majoritatea foștilor colegi din PAS nu au susținut includerea în ordinea de zi a acestui proiect. Cu atât mai greu de înțeles, ținând cont de faptul că împreună cu ei am fost, credeam eu, într-o luptă sinceră pentru transparență, pentru dreptate și pentru justiție. Și se pare că valorile care au stat la baza creării acestui partid au fost puse pe pauză. Eu știu bine că în rândul deputaților PAS au susținut crearea acestei comisii și susțin orice efort pentru dreptate. Dacă cineva din conducerea actuală a partidului a renunțat la acele principii și valori, ar fi bine să aibă curajul să iasă în față și să spună deschis”, a declarat deputata.

Olesea Stamate a precizat că va continua propria anchetă cu instrumentale pe care le deține în calitate de deputat.

„Adevărul oricum va ieși la iveală. Întrebarea este dacă cei care astăzi s-au opus creării comisiei de anchetă va fi de partea adevărului sau împotriva lui”, a menționat deputata neafiliată.

Referitor la declarațiile sale în privința PAS, am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al formațiunii. La momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”. Amintim că, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, în decembrie 2021. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus cele trei amendamente, care ar fi permis, eliberarea deținuților condamnați pe viață – informație pe care deputata o neagă. 

Olesea Stamate și-a anunțat pe16 aprilie, retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Ea a declarat că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. 

Ulterior, deputata a propus instituirea unei comisii de anchetă, care să investigheze legea și amendamentele la Legea amnistiei, care a provocat critici în societate și excluderea sa din PAS. În cadrul unui briefing de presă, deputata a declarat că este cea mai interesată de stabilirea adevărului în acest caz, acuzând mai mulți politicieni, inclusiv pe premierul Dorin Recean, că ar fi lansat „insinuări grave” la adresa sa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”. Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

La ședința Parlamentului din 29 mai, deputata socialistă Tatiana Cunețchi a cerut audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE, motivând că securitatea energetică este, în ultimii ani, cel mai important subiect care influențează calitatea vieții cetățenilor. Ea a invocat, de asemenea, faptul că, „în ultima perioadă în mass-media și în societate se vehiculează informația cu referire la tentativele de secretizare a prețurilor de achiziție la resurse energetice pentru Republica Moldova”, precum și „aprobarea tarifelor nejustificate pentru consumatori”.

Deputatul Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a spus că „acum există un proces de a elimina controlul Gazpromului asupra pieței energetice a Republicii Moldova”. „În același timp, dacă vorbim de prețuri… și contractele nu se secretizează. Aceste contracte urmează a fi publicate în momentul în care procesul de achiziție de gaze naturale se va finaliza. Aceste prețuri sunt, în principiu, niște formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”, a adăugat deputatul PAS.

Inițiativa deputatei nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru ca ministrul Energiei și conducerea ANRE să fie audiați.

Inițiativa vine la o zi după ce, pe 28 mai, PSRM a protestat în fața ANRE. Formațiunea a cerut „tarife corecte” la gaz și publicarea prețului de achiziție. Protestatarii au afișat pancarte cu mesaje precum: „ANRE – instrument pentru jefuirea populației”, „Cu PAS se scumpește gazul”. Purtătoarea de cuvânt a ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru NewsMaker că nu va comenta acțiunile actorilor politici. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a spus că socialiștii au protestat „pentru că nu vor ca Moldova să fie liberă de șantajul Kremlinului”.”

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: