publika.md

Cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, infectați cu COVID-19. Alți doi așteaptă rezultatele

Printre cei 177 de pacienți infectați cu COVID-19 sunt și cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Anunțul a fost făcut de către ministrul Afacerior Interne, Pavel Voicu, în cadrul emisiunii „Molova în direct” de la postul public de televiziune. Ultimele două cazuri au fost confirmate ieri, 26 martie.

„În total, avem 5 colegi de-ai noștri infectați cu COVID-19. Trei angajați sunt de la Poliția de Frontieră și doi de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Altor 2 colegi li s-a prelevat probe, așteptăm rezultatul. La Poliția de Frontieră activează peste 3.000 de angajați, iar noi ne-am grupat în așa fel ca colaboratorii de poliție să nu aibă contact unii cu alții. Nu cred că trebuie să ascundem că avem 178 de angajați care stau în autoizolare”, a declarat Pavel Voicu. 

Totodată, ministru de Interne a anunțat că s-ar putea lua măsuri mult mai drastice pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, cum ar fi interzicerea pe timp noapte a circulației, de la ora 23 și până la 5 dimineața.

Ministrul afacerilor interne nu exclude faptul că se vor interzise și deplasările dintr-o localitate în alta.

„Vor fi interzise și deplasările. Îndemn cetățenii noștri să stea acasă izolați și să nu înceapă plimbările dintr-o localitate în alta. Trebuie să ne străduim să avem mai puțin contact ori, dacă mergem la cei dragi, să respectăm acea distanță socială, acea dezinfectare a locului unde ne aflăm”.

De asemenea, Pavel Voicu a avertizat că în zilele care urmează forțele de ordine vor aplica amenzi fără a oferi foarte multe explicații.

Precizăm că în Republica Moldova sunt în total 177 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19, dintre care 33 de pacienți în stare gravă. În noaptea de joi spre vineri a decedat o femeie de 79 de ani, care era lucrător medical. Bilanțul deceselor din țara noastră, provocat de infecția cu coronavirusul de tip nou a ajuns la două persoane.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: