Alegeri la Bălți. Cine sunt cei care țintesc locul lui Usatîi și ce șanse au
Full Article 12 minutes read

Alegeri la Bălți. Cine sunt cei care țintesc locul lui Usatîi și ce șanse au

Locuitorii municipiului Bălți își vor alege noul primar la 21 noiembrie. În cursa electorală participă 11 candidați, 10 dintre aceștia reprezentând partide politice. NM și câțiva experți au analizat, de ce pentru un oraș care, în mod tradițional, este cu viziuni de stânga, pro-Rusia, au decis să lupte și unioniștii și care sunt șansele de succes ale partidului de la guvernare în această cursă electorală.

Despre organizarea alegerilor primarului de Bălți s-a anunțat după ce Renato Usatîi a declarat că pleacă din această funcție. Usatîi a făcut această declarație după alegerile parlamentare din luna iulie, la care „Partidul Nostru” pe care îl conducea a cedat la Bălți în fața Blocului PCRM-PSRM și Partidului Acțiune și Solidaritate.

În ultimele campanii electorale de la Bălți, lupta principală s-a dat între „Partidul Nostru” și Partidul Socialiștilor. Până la Renato Usatîi, în funcția de primar de Bălți a fost comunistul Vasile Panciuc. Dar și înainte de acesta, Bălțiul era condus de reprezentanții celor de stânga. Partidele de dreapta nu au reușit niciodată să învingă în „capitala de nord”.

Grigorișin, fără „Partidul Nostru”

Alegeri la Bălți. Cine sunt cei care țintesc locul lui Usatîi și ce șanse au

Facebook/Николай Григоришин

Anunțând despre demisia sa, Usatîi a mai spus că „Partidul Nostru” nu va desemna niciun candidat pentru această funcție. Însă colegul său de partid, fostul viceprimar de Bălți Nicolai Grigorișin a decis să-și înainteze candidatura. Totodată, la 5 octombrie, el și-a suspendat caltiatea de membru al „Partidului Nostru” și concurează în calitate de candidat independent.

El participă în această campanie electorală cu sloganul „Nu sunt politician, sunt gospodar”. Prezentându-și programul, acesta a promis că va fi un primar pentru toți locuitorii orașului, indiferent de preferințele lor politice. Grigorișin a mai promis „că va continua lucrurile bune care au fost inițiate la Bălți”: reparația spațiilor din interiorul cartierelor și a străzilor magistrale, reabilitarea școlilor și grădinițelor, reabilitarea terenurilor pentru copii ș.a.

Iar Renato Usatîi a anunțat despre încetarea relațiilor cu Nicolai Grigorișin și a declarat că „Partidul Nostru” nu-l susține.

Candidatul PAS

Alegeri la Bălți. Cine sunt cei care țintesc locul lui Usatîi și ce șanse au

Facebook.com

Candidatul partidului de la guvernare PAS a devenit deputatul Boris Marcoci. La prezentarea programului său la Bălți a venit președintele parlamentului Igor Grosu. Marcoci a promis că va transforma Bălțiul într-un „oraș european” cu sprijinul guvernului și al proiectelor finanțate de UE. Marcoci a menționat că datorită acestora, va fi posibilă construcția în oraș a unui sistem modern de canalizare, reabilitarea drumurilor și a trotuarelor și construcția unei uzine de reciclare a deșeurilor. Candidatul PAS a mai promis că va atrage investitori străini la Bălți.

Nu este prima oară când Boris Marcoci candidează pentru funcția de primar al municipiului Bălți. În anul 2015, acesta a fost candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), iar în anul 2019 – din partea blocului electoral ACUM (PAS și Platforma DA). În anul 2018, a dorit să concureze în calitate de candidat independent, dar nu a colectat numărul necesar de semnături pentru susținerea sa.

Din anul 2010, Marcoci a fost consilier municipal la Bălți. De două ori a ajuns în consiliul municipal pe listele PLDM și o dată – pe listele blocului ACUM. Boris Marcoci este veteran al conflictului de pe Nistru.

Candidatul PCRM-PSRM

Alegeri la Bălți. Cine sunt cei care țintesc locul lui Usatîi și ce șanse au

facebook.com/socialistii.balti

Blocul PCRM-PSRM l-a desemnat în calitate de candidat pe Alexandr Nesterovschi, președintele organizației teritoriale a PSRM din Bălți. Acesta a colectat semnături în susținerea candidaturii sale, deși, conform legii, doar candidații independenți trebuie să colecteze semnături. Nesterovschi a anunțat că a colectat 10 mii de semnături.

Prezentând bălțenilor programul său, acesta a spus că la Bălți ar trebui să fie mai multe terenuri de sport și pentru copii, drumuri bune și locuri de muncă. Nesterovschi a mai promis că va restabili industria în municipiu. Potrivit afirmațiilor sale, toate acestea pot fi realizate datorită investițiilor din Rusia și nu celor din Occident.

La prezentarea programului lui Nesterovschi au venit câțiva deputați ai Bloculului PCRM-PSRM. Deputatul Constantin Starîș a declarat că alegerile de la Bălți sunt importante pentru toată țara, iar „victoria lui Nesterovschi ar putea fi una de cotitură în istoria Moldovei”.

În anii 2014-2021, Nesterovschi a fost deputat în parlament din partea PSRM. Și la alegerile din luna iulie curent, a candidat pe listele PSRM, dar nu a trecut. În anii 2007-2014, a fost consilier municipal la Bălți. În anul 2019, a candidat la funcția de primar, dar a cedat în fața lui Usatîi, ocupând locul 2.

Candidatul de la „Șor”

Marina Tauber

Максим Андреев, NewsMaker

Deputatul Marina Tauber, vicepreședintele Partidului „Șor”, a devenit candidat din partea acestei formațiuni. Anunțând despre decizia sa de a participa la alegeri, aceasta a declarat că „politica nu se face în parlament”, ci în orașe și în sate și că „doar de jos în sus poate fi edificat un stat al bunăstării sociale”. La fel ca și alți candidați, Tauber a pus accent în programul său pe proiectele sociale și de infrastructură: drumuri, parcuri, iluminat ș.a. Ea a mai declarat că reprezintă o echipă puternică, care a reorganizat deja aproape 100 de localități din țară.

Marina Tauber este vicepreședintele Partidului „Șor”. Din anul 2019, este deputat în parlament. Anterior, a fost primar al comunei Jora de Mijloc.

Candidații partidelor unioniste

Și-au desemnat candidații pentru funcția de primar de Bălți și Partidul Liberal (PL) și Partidul Unității Naționale (PUN), care este condus de ex-deputatul Octavian Țâcu. Candidatul PL este Ion Tulbure, iar cel al PUN – Maxim Burduja. Acesta din urmă a declarat că, deși candidează din partea unui partid, va fi un primar independent și apolitic.

Alți candidați

În cursa electorală pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți mai participă cinci candidați, aceștia fiind promovați de partide politice. De la Partidul Acasă Construim Europa (PACE) al lui Gheorghe Cavcaliuc a fost desemnat Ion Straciuc, care a mai concurat din partea acestei formațiuni pentru funcția de deputat al parlamentului. Președintele Asociației obștești „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici concurează din partea Partidului Oamenilor Muncii. Ghelici a promis că va promova la Bălți proiecte investiționale. În același timp, el a menționat că are o „vastă experiență în activitatea financiară și economică” și că are „o mulțime de informații în multe țări” (citate din esp.md).

Și Partidul „Ai Noștri”, care a fost creat acum o jumătate de an, și-a desemnat un candidat. De la aceștia candidează Daria Fiodorova, fondatorul și redactorul-șef al portalului cenzura.md. Ea are 30 de ani și este cea mai tânără participantă la această cursă electorală. Fiodorova recunoaște că nu are experiența necesară pentru această funcție, dar contează pe echipa bălțenilor și a colegilor. Ea și-a motivat înaintarea candidaturii prin „necesitatea unor transformări și dorința de a schimba situația în bine”.

Un alt candidat este Nicolai Chirilciuc. Inițial, acesta intenționa să concureze în calitate de candidat independent și chiar a anunțat despre colectarea semnăturilor. Ulterior însă s-a înregistrat la alegeri din partea formațiunii „Patrioții Moldovei”. El a motivat acest lucru prin faptul că „oricâte semnături ar fi colectat în susținerea sa, oricum, nu i-ar fi ajuns două-trei pentru înregistrare, deoarece în această cursă electorală este folosită resursa administrativă”. Prezentându-și programul, acesta a propus bălțenilor „să se debaraseze de fantezii și populism și să lucreze pentru dezvoltarea orașului în realitățile moderne”.

Cel de-al 11-lea candidat este Vladimir Dachi, președintele Partidului „Noi”. Acesta și-a depus actele cu o oră înainte de încheierea înregistrării, după ce Consiliul electoral de circumscripție a refuzat să înregistreze candidatura lui Cristian Rizea, desemnat de „Noi”. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor după ce și-a depus actele, Dachi a criticat autoritățile centrale și cele de la Bălți și a promis că va face ordine în oraș. Acesta a mai spus că timp de 35 de ani, a trăit în Rusia, iar cu doi ani în urmă a revenit în Moldova și acum trăiește în Chișinău și că are o afacere proprie în Rusia.

Arina Spătaru

Alegeri la Bălți. Cine sunt cei care țintesc locul lui Usatîi și ce șanse au

Максим Андреев, NewsMaker

Ex-deputatul parlamentului de la Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) Arina Spătaru a anunțat, la începutul lunii septembrie, că pleacă din partid și intenționa să candideze la Bălți, în calitate de candidat independent. Ea a reușit să colecteze 3500 de semnături în susținerea sa, pe când erau necesare 5100 de semnături. Spătaru a motivat acest lucru prin întârzierea eliberării listelor pentru semnături. Însă Consiliul electoral de circumscripție a refuzat s-o înregistreze. Spătaru a declarat că va contesta în instanță această decizie, remarcând că în Moldova, „candidații incomozi iarăși sunt excluși din alegeri”.

 

Ce spun experții 

Politologul Alexei Tulbure susține că refuzul de a înregistra candidatura Arinei Spătaru a fost o surpriză pentru el. Expertul consideră că acesta este un motiv de a reflecta despre dreptul electoral din Moldova. Odată ce Spătaru a reușit să colecteze 3500 de semnături, înseamnă că ea are  potențial, a subliniat Tulbure. În opinia sa, necesitatea de a colecta semnături ar putea fi un impediment pentru participarea candidaților independenți la alegeri. „Mi se pare anormal când un candidat independent se află pe o poziție discriminatorie comparativ cu candidații desemnați de partide [care nu trebuie să colecteze semnături]”, a menționat expertul.

Opiniile experților despre favoriții acestor alegeri sunt diferite. Astfel, Alexei Tulbure consideră că lupta principală va fi între fostul viceprimar de Bălți Nicolai Grigorișin și candidatul Blocului PCRM-PSRM Alexandr Nesterovschi. În opinia sa, candidatul PAS Boris Marcoci „nu este pe o poziție de perspectivă”. „Este o situație tradițională pentru Bălți, unde partidele de stânga, pro-Rusia se bucurau de o susținere mare, așa că nu e nimic de mirare”, susține Tulbure.

La rândul său, Serghei Manastîrlî presupune că Nesterovschi are mai puține șanse decât Boris Marcoci. „Până nu demult, ne puteam aștepta la confruntări mult mai mari, una dintre părți fiind Partidul Socialiștilor. Dar în contextul declarațiilor recente ale lui Igor Dodon și în general a ultimelor acțiuni ale PSRM, se creează impresia că ei cochetează cu partidul de la guvernare. Așa că nu merită să ne așteptăm de la ei la o luptă eficientă și o campanie electorală deosebită”, presupune expertul. În opinia sa, lupta principală se va da între Grigorișin și Marcoci.

A treia „pereche” de favoriți a fost menționată de doctorul în politologie Angela Colațchi, în opinia căreia lupta principală se va da între reprezentanții forțelor de stânga Alexandr Nesterovschi și Marina Tauber. „Dacă ținem cont de faptul, pe cine votează și pe cine aleg bălțenii în ultimul timp, putem presupune că ei sunt atrași de astfel de tipuri de personalități, cum ar fi fostul primar [Renato Usatîi] și Marina Tauber, care caută acum toate resursele posibile pentru a motiva cumva bălțenii”, afirmă experta. Colachi presupune că această campanie electorală ar putea devenit pentru Tauber o oportunitate de a extinde influența partidului său la nordul Moldovei, deoarece această cursă electorală este „încă o tribună de la care poți promite orice”.

În opinia lui Serghei Manastîrlî, participarea Marinei Tauber la alegerile de la Bălți este o metodă de a reaminti despre sine. „Tauber nu are nimic de pierdut dacă nu va câștiga la alegeri. Ea va reveni, în liniște, în parlament”, a menționat expertul. Acesta mai consideră că Partidul „Șor” ar putea avea scopul de a lua voturi de la alte forțe de stânga. „De obicei, Partidul „Șor” se orientează și mizează pe electoratul de stânga. Este acea parte a voturilor care, în principiu, nu ar fi revenit niciodată celor de la PAS. Astfel, Tauber ia aceste voturi de la partidele de stânga”, a menționat Manastîrlî.

El a adăugat că „Șor” are o organizație teritorială destul de puternică la Bălți. „La alegerile locale din anul 2019 și la cele prezidențiale din anul 2020, „Șor” s-a ocupat activ de scăderea susținerii lui Renato Usatîi în oraș și a susținut PSRM, care se afla atunci la guvernare. Și i-a reușit destul de bine. Cât de mult va reuși acum să reducă sprijinul pentru cei de stânga depinde de resursele pe care intenționează să le utilizeze”, consideră expertul.

Referindu-se la participarea partidelor unioniste la aceste alegeri, el a menționat că Bălți „de mult nu mai este un oraș pur rusesc”, ci un oraș „cu viziuni politice foarte diferite”. În opinia lui Manastîrlî, viziunile pro-europene din oraș sunt cu mult mai puternice decât cele de acum cinci ani. „În acest sens, lucrează activ diplomații români, asociațiile obștești din România și ONG-urile din Moldova, care sunt finanțate de România”, a subliniat expertul. El consideră că scopul partidelor unioniste la alegerile de la Bălți este de a reaminti despre sine și de a-și mobiliza simpatizanții. „Ei au simpatizanți, deși nu sunt chiar atât de mulți, și mobilizarea permanentă a acestora ar trebui să mențină acest nucleu pentru a nu se dizolva în masa generală”, a concluzionat expertul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: