Circa 100 000 de becuri LED vor fi instalate în Republica Moldova și România. O campanie în acest sens a fost lansată de ONG-ul românesc „Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice”, scrie G4media.ro.
Asociația își propune ca pe parcursul unui an să instaleze 100 000 de becuri LED în cel puțin 20.000 de gospodării din mediul rural al României și Republicii Moldova. Campania va începe în județul Teleorman.
„Lansăm această campanie la începutul COP 27 care va avea loc în Egipt și care ne temem că nu va fi altceva decât un alt exercițiu de imagine. Vom merge în localități din mediu rural din România și Republica Moldova și vom înlocui becurile vechi ale oamenilor cu unele noi, mult mai eficiente, produse în România. Putem fi mult mai eficienți și prietenoși cu Planeta fără a renunța la confort. Este bine și pentru facturi. De asemenea, este nevoie să fim mai solidari ca oricând. Nu mai e timp de vorbe și povești. Fiecare dintre noi putem contribui la salvarea planetei”, a declarat președintele asociației și fost ministru al energiei, Răzvan Nicolescu.
Costurile campaniei vor fi asigurate din fondurile Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, care a fost înființată în anul 2021 și își propune prevenirea deteriorării iremediabile a planetei.
Amintim că cetățenii Republicii Moldova achită de pe 4 noiembrie mai mult pentru curentul electric. Cei din centrul și sudul țării vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nordul țării – 4,81 lei/kWh. Tarifele majorate au intrat în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.
De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.
Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!