Circa 20 de mii de bărbați au fugit din Ucraina, de la începutul războiului. Jurnaliștii de la BBC au discutat cu unii care au trecut prin Moldova
Full Article 4 minutes read

Circa 20 de mii de bărbați au fugit din Ucraina, de la începutul războiului. Jurnaliștii de la BBC au discutat cu unii care au trecut prin Moldova

De la începutul războiului, aproximativ 20 de mii de bărbați au fugit din Ucraina pentru a evita recrutarea în armată. Au trecut ilegal granița, inclusiv a Moldovei. Alți peste 21 de mii de bărbați au încercat să fugă, dar au fost prinși de autoritățile ucrainene, scrie BBC

BBC a solicitat date despre trecerea ilegală a frontierei din țările vecine cu Ucraina: România, Moldova, Polonia, Ungaria și Slovacia. Jurnaliștilor li s-a confirmat că din februarie 2022 până pe 31 august 2023 au fugit ilegal în aceste țări 19 740 persoane.

Deși nu se cunoaște cu exactitate cum aceste persoane au reușit să fugă, autoritățile ucrainene au spus ce metode au folosit cele 21 113 persoane, care au fost prinse în încercarea de a părăsi ilegal teritoriul ucrainean. Majoritatea, 14 313 persoane, au încercat să treacă granița pe jos sau traversând înot răul. Ceilalți, 6 800, s-au bazat pe documentele obținute în mod fraudulos, care conțineau informații false, cum ar fi boli inexistente.

De menționat că cei care nu pot fi recrutați în armată sunt bărbații cu probleme de sănătate, cei care îngrijesc rudele și tații a trei sau mai mulți copii.

Potrivit sursei, unii dintre cei care încearcă să fugă din Ucraina înotând mor.

Iar Eugeniu, constructor la Kiev – pe care jurnaliștii BBC l-au întâlnit la centrul de imigrare din Moldova – a spus că a trecut granița republicii pe jos, acesta este cel mai popular traseu după cum au aflat jurnaliștii. 

Eugeniu a spus că s-a simțit prins în capcană în Ucraina: în primul rând au fost chemați în serviciul militar tinerii și oamenii cu experiență militară. În același timp i-a fost dificil să găsească un loc de muncă bine plătit „pentru că totul este legat de război”, iar „electricitatea, combustibilul – totul s-a scumpit”. Potrivit sursei, Eugeniu a solicitat azil.

În același centru, BBC a întâlnit un muzician în vârstă de 26 de ani din Harkov care a spus că a ajuns în Moldova trecând granița în regiunea transnistreană și apoi înotând râul. În Ucraina a încercat să obțină un document care să ateste că în urma unei intervenții chirurgicale dificile nu este apt pentru armată dar, potrivit lui, acest lucru este mai greu de obținut decât un document fals.

Am pierdut jumătate de an încercând să obțin certificatul. (…) În ciuda faptului că aveam toate analizele în mână. În cele din urmă, răbdarea mea a luat sfârșit”, a comunicat tânărul. În rezultat, el a ajuns în SUA, unde se aflau soția lui și fiica în vârstă de 4 ani.

De menționat că autoritățile ucrainene discută despre posibilitatea extrădării către Ucraina a cetățenilor plecați în străinătate pentru a fugi de mobilizare.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Moldova a predat grănicerilor ucraineni 35 de cetățeni ucraineni care au trecut ilegal granița de stat și au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de către Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei.

***

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a interzis călătoriile în străinătate ale bărbaților de vârstă militară (18-60 de ani), cu câteva excepții (de exemplu, călătoriile le sunt permise bărbaților cu trei sau mai mulți copii).

Potrivit organizațiilor internaționale, în Moldova sunt aproximativ 100 de mii de persoane strămutate din Ucraina care și-au părăsit casele din cauza războiului. Nu se cunoaște însă nici numărul exact al bărbaților care au venit în Moldova din Ucraina și nici dacă au făcut acest lucru legal sau au trecut ilegal frontiera de stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: