Comisie de anchetă pentru elucidarea laundromatului rusesc. Platforma DA va înregistra un proiect de hotărâre în acest sens
Full Article 2 minutes read

Comisie de anchetă pentru elucidarea laundromatului rusesc. Platforma DA va înregistra un proiect de hotărâre în acest sens

Platforma Demnitate și Adevăr va înregistra un proiect de hotărâre privind crearea unei comisii de anchetă parlamentară care va elucida circumstanțele care au dus la laundromatul rusesc. Anunțul a fost făcut public de către deputata Inga Grigoriu, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, 28 ianuarie. 

„Vom veni cu un proiect de hotărâre pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălătoria banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova”, a declarat Inga Grigoriu. Totodată, aceasta a mai spus că „comisia parlamentară de anchetă nu poate substitui acțiunele organelor de anchetă, ele fiind obligate în continuare să-și respecte și să-și îndeplinească atribuțiile. De asemenea, să întreprindă toate măsurile ca să sporească încrederea cetățenilor în aceste instituții”.

Menționăm că „Laundromatul rusesc”, cunoscut drept „spălătoria rusească” reprezintă o schemă de spălare a banilor prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova. Astfel, pe parcursul anilor 2010-2014, miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul instanțelor și băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. În Republica Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: