Încă un ex-judecător a fost găsit vinovat în dosarul „Laundromat”: a fost eliberat de pedeapsă penală 
Full Article 4 minutes read

Încă un ex-judecător a fost găsit vinovat în dosarul „Laundromat”: a fost eliberat de pedeapsă penală 

Un ex-judecător din Republica Moldova a fost recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”, însă a fost eliberat de pedeapsă penală. S-a întâmplat pentru că a survenit prescripția tragerii la răspundere penală, un act prin care statul renunță la pedepsirea unei persoane care a comis o infracțiune din cauza că s-a scurs un timp îndelungat de la comiterea faptei. Ex-judecătorul a fost recunoscut vinovat, în două episoade, pentru că a pronunțat cu bună-știință o hotărâre contrară legii. El a dispus încasarea unei datorii – de 180 milioane dolari și 610 milioane dolari din conturile bancare ale unor companii din Federația Rusă și Republica Seychelles, precum și de la cetățenii Republicii Moldova – în beneficiul unui creditor în lipsa unor acte juridice valabile. Presa scrie că fostul judecător vizat este Gheorghe Gorun. 

Pe 1 iulie, Procuratura Anticorupție a anunțat că un alt ex-judecător a fost recunoscut vinovat în dosarul „Laundromat”.

Sentința a fost pronunțată pe 28 iunie de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ex-judecătorul a fost recunoscut vinovat de comiterea a două episoade ale infracțiunii pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii.

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2016.

În anul 2010, condamnatul, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 180 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la debitorii: o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă. 

În al doilea episod, prin aceeași schemă, în martie 2013, judecătorul a emis o altă hotărâre contrară legii, într-un alt caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 610 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la debitorii: o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova, o companie din Republica Seychelles și patru companii din Federația Rusă”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Potrivit instituției, judecătorul a dispus încasarea datoriei în sumă de 180 milioane dolari și 610 milioane dolari „în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului”.

Judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate”, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Instituția a spus că ordonanțele emise de judecător „au avut consecințe financiare considerabile (180 milioane dolari și respectiv 610 milioane dolari), fiind transmise unui executor judecătoresc, care a încasat forțat suma din conturile bancare ale companiilor din Federația Rusă și Republica Seychelles, precum și de la cetățeni din RM în folosul „creditorului””.

Judecătorul nu și-a recunoscut vinovăția.

Pe 28 iunie, el a fost recunoscut vinovat „de comiterea a două capete de acuzare prevăzute la art. 307 alin.(1) din Codul penal – pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii în cadrul dosarului penal „Laundromat”, însă a fost liberat de pedeapsă penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală”.

Această decizie contribuie la clarificarea circumstanțelor și responsabilităților în cadrul uneia dintre cele mai complexe și ample scheme de spălare de bani, având un impact semnificativ atât pe plan național, cât și internațional, referitor la această schemă complexă, care a spălat peste 22 miliarde de dolari SUA prin sistemul bancar și judiciar din Republica Moldova”, au precizat reprezentanții Procuraturii Anticorupție.

Potrivit Ziarul de Gardă, fostul judecător vizat este Gheorghe Gorun. Anterior, Rise Moldova a scris că Gorun a făcut carieră în magistratură timp de aproape 30 de ani. „În 2010 el a emis prima ordonanță de la care, de fapt, a și pornit Laundromatul. Datoria fictivă era de 180 de milioane de dolari”, au comunicat jurnaliștii.

***

În mai 2024, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat prima sentință în dosarul „Laundromat”. Un ex-judecător a fost recunoscut vinovat însă a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției tragerii la răspundere penală. Este vorba despre Gheorghe Marchitan, care în 2011 ar fi pronunțat „cu bună-știință o hotărâre contrară legii” și care a avut „consecințe financiare considerabile – 200.000.000 dolari SUA”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: