Marina Cobileanschi

Compania aeriană Hisky a vândut bilete pentru cursele din Chișinău – Moscova, dar nimeni n-a zburat. Ce s-a întâmplat?

Pe rețelele sociale au apărut câteva mesaje ale internauților indignați din cauza că operatorul aerian Hisky a vândut bilete de avion pentru cursele Chișinău-Moscova și Moscova-Chișinău pentru sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai, dar acestea așa și nu au avut loc. Cei de la compania aeriană au explicat acest lucru prin faptul că încă nu au reușit să obțină autorizația din partea autorităților ruse pentru realizarea zborurilor și au promis că vor returna banii tuturor persoanelor zborurile cărora au fost anulate. Cei de la Autoritatea Aeronatică Civilă au menționat că astfel de situații sunt unice, dar au remarcat că nu recomandă  transportatorilor să vândă bilete înainte de a obține autorizație.

Ce s-a întâmplat?

Compania aeriană Hisky din Moldova a vândut bilete pentru cursele Chișinău – Moscova – Chișinău pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, însă aceste curse ale companiei nu au avut loc. Acest lucru a devenit cunoscut după ce mai mulți pasageri indignați au scris pe rețelele sociale. Internauții au scris cum au cumpărat biletele, au plătit testele PCR, iar când au venit la aeroport, s-a constatat că a fost anulată cursa. Unii au fost preîntâmpinați despre anularea cursei cu o zi-două înainte de zbor.

În același timp s-au plâns și pasagerii care au zburat de la Chișinău la Moscova, și cei care intenționau să zboare din Moscova. Toate mesajele erau aproximativ aceleași: în grupurile de pe Facebook și de pe Viber oamenii scriau, cum au fost anulate cursele lor, iar unii au ratat călătorii și evenimente importante.

„Am cumpărat bilet pentru ziua de 26 aprilie, decolarea trebuia să fie dimineața, de la Domodedovo. Cu două zile înainte de zbor, am primit un mesaj prin care ne-au anunțat că această cursă a fost amânată cu o zi (amânată pentru 27 aprilie – NM). La 26 aprilie, seara târziu, a venit un mesaj precum că zborul se amână pentru seara, deci, zborul – la 27 aprilie, ora 17:50”, a scris Angela Paleva pe Facebook, adăugând că în ziua decolării, au primit un mesaj despre anularea cursei și le-a fost propusă restituirea banilor.

Internauții au atașat și mesajele de e-mail în care se menționa despre anularea cursei și despre propunerea de returnare a banilor. La postul de televiziune TSV din regiunea transnistreană a fost prezentată istoria unei locuitoare din Tiraspol: din cauza anulării cursei, „a ars” testul PCR al acesteia necesar pentru călătorii.

Acum, compania vinde bilete pentru cursa Chișinău – Moscova, începând cu 16 mai.

Cum explică acest lucru compania aeriană?

Cei de la Hisky au comunicat pentru NM că au fost nevoiți să anuleze cursele, deoarece compania nu a obținut de la regulatorul din Rusia autorizația pentru efectuarea curselor. „Noi am depus actele necesare pentru autorizația curselor spre Moscova și Sankt-Petersburg, dar încă nu am obținut răspunsuri, pentru că acolo sunt sărbătorile tradiționale din luna mai”, au răspuns cei din companie.

Cei de la Hisky au adăugat că vor returna banii în timpul apropiat, iar unii pasageri ai companiei au fost redirecționați la cursele Chișinău – Moscova efectuate de alte companii aeriene. Cei din companie nu au putut să răspundă, câți pasageri au fost afectați de anularea acestor curse, dar au menționat că este vorba despre sute de persoane.

La întrebarea NM de ce operatorul aerian a început să comercializeze bilete înainte de a obține autorizația, cei de acolo au menționat că vânzarea biletelor în prealabil este o practică obișnuită pentru transportatorii aerieni.

„Când toate actele companiei sunt în regulă, acestea sunt depuse în țara de destinație a zborului cu câteva zile înainte de lansarea zborurilor. În unele țări, este vorba de 10 zile, în altele – 15 zile. Noi am depus actele în Rusia, așa cum cere legislația acestei țări”, au menționat cei de la Hisky.

Ce spune AAC?

Cei de la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) au comunicat pentru NM că la 20 aprilie, AAC a expediat în Rusia o informație precum că în Moldova, compania a obținut autorizația pentru efectuarea zborului Chișinău – Moscova.

„Compania aeriană trebuie să obțină autorizația autorităților ruse pentru efectuarea cursei Chișinău – Moscova, după care să poată iniția comercializarea biletelor”, ne-au spus cei de la AAC. Totodată, aceștia au adăugat că întotdeauna recomandă companiilor să nu inițieze comercializarea biletelor până a obține toate autorizațiile.

Sursele au mai menționat că AAC nu deține informații despre întârzierea obținerii autorizației de către compania aeriană. „Reprezentanții Hisky au dat asigurări că pasagerilor care au cumpărat bilete pentru cursele anulate le vor fi returnați banii în decurs de 14 zile”, au menționat cei de la AAC.

La întrebarea NM dacă această companie va fi sancționată pentru că a comercializat biletele fără autorizația pentru cursă și pentru neîndeplinirea cursei, cei de la AAC au menționat că asemenea situații sunt unice și că legislația nu prevede niciun fel de sancțiuni pentru astfel de încălcări.

Menționăm că reținerea și anularea curselor sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 836 din anul 2012. În aceasta se menționează că în cazul în care o cursă este anulată, pasagerii au dreptul să ceară compensații – de la 250 de euro până la 600 de euro.

Însă compania ar putea să nu achite compensația în cazul în care pasagerii au fost informați despre anularea cursei și „li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de două ore după ora de sosire prevăzută”. Totodată, operatorul aerian nu este obligat să plătească compensații în cazul în care „anularea este cauzată de împrejurări excepționale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: