Compania de stat Energocom va livra energie electrică pentru R. Moldova până pe 31 martie 2021. Cum stau lucrurile în realitate
Full Article 2 minutes read

Compania de stat Energocom va livra energie electrică pentru R. Moldova până pe 31 martie 2021. Cum stau lucrurile în realitate

Din 1 iulie și până pe 31 martie 2021, energia electrică din Republica Moldova va fi livrată de compania de stat Energocom, care a câștigat licitația desfășurată de „Premier Energy”. Noul preț de procurare a energiei electrice va fi cu 2,6% mai mic față de cel precedent și va constitui 48,6 cenți / kWh (fără TVA), se arată într-un comunicat publicat de Premier Energy. Cu toate acestea, după cum am aflat de la Premier Energy, de fapt, Energocom va fi intermediar și va achiziționa energia electrică de la МолдГРЭС.

Licitația a fost anunțată încă în februarie, iar apoi sistată timp de trei luni din cauza pandemiei de coronavirus. În Cadrul acesteia au participat trei furnizori: Energocom și companiile ucrainene ДТЭК Павлоградуголь și DE Trading. Mолдавская ГРЭС s-a retras oficial din concurs în favoarea furnizorului S.A. „Energocom”.

După două runde de negocieri, compania Energocom a prezentat cea mai bună ofertă, iar la final, a fost declarată câștigătoarea concursului pentru achiziția de energie electrică.

Amintim că, pe perioada stării de urgență, pe 27 martie, operatorul a încheiat un contract temporar pentru furnizarea energiei electrice de la 1 aprilie până la 30 iunie cu Energocom, la prețul de 49,9 cenți pentru kWh. Toată energia electrică achiziționată era livrată de Mолдавская ГРЭС. Experții s-au arătat îngrijorați privind transparența unui astfel de contract. 

Până la 1 aprilie 2020, energia electrică din Moldova era furnizată de compania de stat Energocom, care o cumpăra în proporție de 85% de la МолдГРЭС cu prețul de 52,4 cenți pentru kWh și 15% de la compania ucraineană  ДТЭК Павлоградуголь cu 64,4 cenți pentru kWh.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: