Președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, a depus pe 16 august la Curtea Constituțională două sesizări prin care a contestat Legea Guvernului și noul regulament al Executivului, dar și Legea privatizării și deetatizării. Vlad Bătrîncea a declarat că, în urma modificărilor aduse acestor legi, Guvernul a obținut instrumente suplimentare pentru gestionarea stării de urgență, care permit adoptarea de decizii protocolare fără dezbateri publice și fără a fi publicate oficial, ceea ce contravine Constituției Republicii Moldova. De cealaltă parte, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat pentru NewsMaker că sesizările depuse sunt mai degrabă acțiuni politice, deoarece deputații majorității parlamentare ar fi respectat procedurile.
Potrivit deputatului socialist, amendamentele la Legea Guvernului, adoptate de majoritatea parlamentară PAS în două lecturi, permit puterii executive să adopte hotărâri protocolare, ceea ce nu este prevăzut în Constituția Republicii Moldova. Mai exact, Bătrîncea susține că Guvernul ar fi obținut dreptul de a aproba decizii importante în regim secret, fără dezbateri publice și fără publicarea lor oficială, încălcând principiul transparenței.
„Un grup de deputați PAS a decis să ofere Guvernului competențe de a aproba decizii în regim secret cu încălcarea principiului de transparență”, afirmă Vlad Bătrîncea.
A doua sesizare depusă la Curtea Constituțională vizează amendamentele la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Vlad Bătrîncea afirmă că documentul creează o mare amenințare pentru întreprinderile de stat, care fac parte din patrimoniul național, deoarece din Lista întreprinderilor nepasibile privatizării au fost excluse, în regim secret, mai multe obiecte de nivel strategic.
Deputatul PAS, Radu Marian, a declarat pentru redacția NewsMaker că sesizările depuse sunt mai degrabă acțiuni politice, deoarece deputații majorității parlamentare ar fi respectat procedurile.
„În ceea ce ține de procedură, de exemplu la Legea privind administrarea și deetatizarea, am primit un amendament care s-a discutat public în comisie, nu a fost nimic secret. Totul este public pe site-ul Parlamentului. Orice persoană poate să citească și să vadă ce s-a introdus. Procedural, s-a respectat totul. Nu văd în ce bază ei au făcut sesizarea. Cred că mai degrabă este o acțiune politică pentru a atrage atenția asupra lor”, a afirmat Radu Marian.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!