Andrei Mardari / NewsMaker

Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința parlamentului în semn de protest

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit ședința Legislativului din 10 februarie. Decizia a fost luată în semn de protest față de includerea în agenda de astăzi a proiectului de lege „pre-vetting”- evaluarea candidaților pentru posturile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În replică, deputata PAS Olesea Stamate le-a reproșat că nu s-au prezentat la consultările organizate pe marginea proiectului de lege.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a argumentat că BCS va boicota ședința, întrucât este nevoie de un consens larg în ceea ce ține reforma justiției și a Procuraturii. Bătrâncea susține că proiectul de lege cu privire la „pre-vetting” conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și că acesta mai trebuie discutat.

Noi am fost consecvenți atunci când am votat cu majoritatea parlamentară modificarea Constituției în conformitate cu planul de reformă a justiției, aprobat de comun cu Consiliul Europei. Nu putem înțelege lipsa de reacție și atitudinea neclară față de recomandările Comisiei de la Veneția. În spirit constructiv am propus crearea unui grup de lucru în Parlament, în scopul aducerii legislației în conformitate cu aceste recomandări. Cu părere de rău, am fost refuzați atît de plen, cât și de Biroul permanent”, a argumentat decizia de a părăsi ședința vicepreședintele parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea.

Igor Grosu le-a reproșat deputaților BCS acest gest: „Să înțeleg că ați venit numai pentru aplauze azi. Putem să vă mai aplaudăm o dată și căutați-vă de treabă”.

La rândul său, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, a ținut să precizeze că au fost organizate consultări cu toți cei interesați și aparte cu fracțiunile parlamentare.

La această consultare nu a venit niciun reprezentat al opoziției. Acesta este interesul lor pentru acest proiect de lege”, a punctat Stamate.

Anterior, 57 de deputați ai majorității parlamentare au votat acest proiect în primă lectură. Inițiativa prevede evaluarea candidaților la aceste posturi din CSM și CSP pe baza integrității de către o comisie formată din șase membri (trei interni și trei experți străini).

Tot astăzi, fracțiunea Partidului „ȘOR” a anunțat că boicotează ședința Parlamentului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

președinte.md

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: