Andrei Mardari / NewsMaker

Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința parlamentului în semn de protest

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit ședința Legislativului din 10 februarie. Decizia a fost luată în semn de protest față de includerea în agenda de astăzi a proiectului de lege „pre-vetting”- evaluarea candidaților pentru posturile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În replică, deputata PAS Olesea Stamate le-a reproșat că nu s-au prezentat la consultările organizate pe marginea proiectului de lege.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a argumentat că BCS va boicota ședința, întrucât este nevoie de un consens larg în ceea ce ține reforma justiției și a Procuraturii. Bătrâncea susține că proiectul de lege cu privire la „pre-vetting” conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și că acesta mai trebuie discutat.

Noi am fost consecvenți atunci când am votat cu majoritatea parlamentară modificarea Constituției în conformitate cu planul de reformă a justiției, aprobat de comun cu Consiliul Europei. Nu putem înțelege lipsa de reacție și atitudinea neclară față de recomandările Comisiei de la Veneția. În spirit constructiv am propus crearea unui grup de lucru în Parlament, în scopul aducerii legislației în conformitate cu aceste recomandări. Cu părere de rău, am fost refuzați atît de plen, cât și de Biroul permanent”, a argumentat decizia de a părăsi ședința vicepreședintele parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea.

Igor Grosu le-a reproșat deputaților BCS acest gest: „Să înțeleg că ați venit numai pentru aplauze azi. Putem să vă mai aplaudăm o dată și căutați-vă de treabă”.

La rândul său, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, a ținut să precizeze că au fost organizate consultări cu toți cei interesați și aparte cu fracțiunile parlamentare.

La această consultare nu a venit niciun reprezentat al opoziției. Acesta este interesul lor pentru acest proiect de lege”, a punctat Stamate.

Anterior, 57 de deputați ai majorității parlamentare au votat acest proiect în primă lectură. Inițiativa prevede evaluarea candidaților la aceste posturi din CSM și CSP pe baza integrității de către o comisie formată din șase membri (trei interni și trei experți străini).

Tot astăzi, fracțiunea Partidului „ȘOR” a anunțat că boicotează ședința Parlamentului.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: