Facebook/Primăria Municipiului Chișinău

Concert în centrul Chișinăului în ajun de Crăciun pe stil vechi: cum va circula transportul public care traversează PMAN

În seara zilei de 6 ianuarie, în centrul Chișinăului, se va desfășura un concert cu ocazia Crăciunului pe stil vechi. Începând cu ora 18:00, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale vor urca mai mulți artiști, precum Maria Stoianov, Igor Rusu, Adriana Ochişanu, Corina Țepeş, Geta Burlacu, Maria Iliuţ. 

Primăria Chișinău a invitat locuitorii și oaspeții capitalei la un spectacol de muzică populară și obiceiuri de Crăciun, care va avea loc pe 6 ianuarie în Piața Marii Adunări Naționale.

Potrivit autorităților, începând cu ora 18:00 și până la 22:00, pe scenă vor urca mai mulţi interpreţi de muzică populară care vor cânta şi înscena tradiții şi obiceiuri de Crăciun.

Începând cu ora 17:00, în centrul capitalei va răsuna muzică de fundal cu tematica sărbătorilor de iarnă.

De la 18:00 la 18:20 – veţi putea urmări ceata de colindători care vor veni cu Steaua. Este vorba despre Maria Stoianov & Studioul „Buciumul”. Atmosfera va fi încinsă de dansatori.

18:20-19:20 – concert de Colinde, cântece de Stea și obiceiuri de Crăciun cu Orchestra de muzică populară „Folclor”, director artistic și prim-dirijor Petre Neamțu. Solişti: Vasile Iovu (nai), Nicolae Paliț, Silvia Goncear, Vasile Rusu (acordeon), Anatol Nunu (trompetă), Viorica Moraru, Sorin Zberea (clarinet), Diamanta Paterău, Valentin Butucel și Valentina Rusu.

19:20-20:00 – Fanfara „Chișinău” cu Igor Rusu și „Romanița”.

20:00-20:20 – Vor colinda Maria Iliuţ și „Crenguță de Iederă” & Ansamblul folcloric „Romanița”.

20:20-20:50 – Formaţia „Millenium” va colinda publicul împreună cu „Crenguță de Iederă” & „Romanița”.

20:50-22:00 – Orchestra de muzică populară „Moldovlaska” și Adriana Ochişanu, Corina Țepeş, Iulian Corochi, Geta Burlacu, Maria Iliuţ & „Crenguță de Iederă”. Cu dansuri populare vor veni şi dansatorii din Ansamblul „Crenguță de Iederă””, au comunicat autoritățile capitalei.

Cum va circula transportul public

Pe 6 ianuarie, în intervalul orelor 14:00-23:30, transportul public care traversează Piața Marii Adunări Naționale va circula în regim special. Troleibuzele și autobuzele vor fi redirecționate pe străzile adiacente.

TROLEIBUZE:

Rutele nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22: vor fi redirecționate pe str. București (tur-retur);

Ruta nr. 4, spre sectorul Buiucani: pe str. Ciuflea, str. București, iar spre sectorul Botanica,: de pe str. Vasile Lupu pe str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, bd. Stefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 34, spre sectorul Centru: pe str. A. Șciusev, str. București, iar spre comuna Trușeni: de pe bd. Stefan cel Mare și Sfânt pe str. V. Alecsandri, str. București, str. A. Șciusev și în continuare pe traseul stabilit;

Pe 6 ianuarie 2024, activitatea troleibuzului turistic se suspendă.

AUTOBUZE:

Ruta nr. 5, tur: pe traseul stabilit; retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 9, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu -Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Tighina și în continuare pe traseul stabilit; retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 11, tur-retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 26, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu -Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit; retur: pe traseul stabilit;

Ruta nr. 46, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Pe 8 ianuarie, troleibuzele vor circula conform orarelor zilelor de duminică. Iar autobuzele, în perioada 7-8 ianuarie, vor circula conform orarelor zilelor de sărbătoare. Totodată pentru data de 7 ianuarie se suspendă ruta suburbană de autobuz nr. 12 iar pe data de 8 ianuarie se suspendă activitatea rutelor suburbane de autobuz nr. 12, 21 și 36.

***

Precizăm, creștinii care se conduc de calendarul gregorian sărbătoresc Nașterea Domnului pe data de 25 decembrie. Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit pe data de 7 ianuarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: