machinesfor.com

Concurs de proiecte cinematografice în Moldova. Se pun la bătaie 8,3 mln lei

Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova anunță lansarea Concursului pentru finanțarea proiectelor cinematografice, sesiunea 2023. Bugetul prevăzut constituie 8,3 mln lei.

Casele de producție sunt invitate să participe la următoarele secțiuni:

  • Proiecte cinematografice în dezvoltare;
  • Producție de film de lungmetraj;
  • Producție de film de scurtmetraj;
  • Postproducție;
  • Coproducții minoritare;
  • Debut

Concursul se desfășoară în două etape:

I. Evaluarea Dosarului Creativ: depunerea și evaluarea dosarului creativ de către o Comisie de evaluare și prezentarea publică a proiectelor în fața unui juriu specializat.

II. Evaluarea Dosarului Tehnic – cei promovați în cea de-a doua etapă trebuie să depună dosarul tehnic în 15 zile de la data publicării rezultatelor primei etape a concursului.

Sesiunea de concurs 2023 a proiectelor cinematografice se desfășoară în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, Asociației Companiilor Creative COR, centrul Mediacor, care vor asigura:

  • organizarea prezentării publice a proiectelor cinematografice (Pitch), inclusiv transmisiune live cu traducere sincron în engleză;
  • jurizarea Pitchului de către 3 reprezentanți internaționali din cinematografie;
  • evaluarea scenariilor de către 5 experți internaționali;
  • 3 premii în valoare de 1500 dolari pentru participarea la festivaluri sau la platforme internaționale de film;
  • 4 vouchere în valoare de 1000 dolari pentru chirie echipamente de filmare.

Perioada de depunere online a dosarelor: 14 februarie – 21 martie 2023, ora 23:59. Bugetul alocat pentru sesiunea 2023 este de 8 300 000 lei.

Au fost stabilite plafoanele de finanțare a proiectelor cinematografice pe categorii, cu dreptul de modificare a acestora în limita a 15% la decizia Consiliului, după cum urmează:

2.400,0 mii lei – pentru lungmetraj ficțiune;

800,0 mii lei – pentru lungmetraj documentar;

700,0 mii lei – pentru coproductie;

200,0 mii lei – pentru scurtmetraj ficțiune;

120,0 mii lei – pentru scurtmetraj documentar;

100,0 mii lei – pentru dezvoltare de proiecte.

Mai multe detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: