slujba la catedrala
Максим Андреев, NewsMaker

Concurs internațional pentru cel mai bun concept de reamenajare a Grădinii „Ștefan cel Mare” și a Scuarului Catedralei

Primăria municipiului Chișinău a inițiat un concurs pentru „cel mai bun concept de reamenajare a teritoriului Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt și a Scuarului Catedralei din municipiul Chișinău”. Conceptul trebuie să includă soluții de landșaft, de infrastructură, de planificări urbane, arhitecturale și spațiale în conformitatea caietului de sarcini al respectivului concurs. Concursul se va finaliza în octombrie. Vor fi selectate trei cele mai bune proiecte, de către un juriu format din șase membri. Se va ține cont și de votul publicului.

Concursul este internațional și este accesibil pentru birourile de arhitectură și arhitectură peisajeră din întreaga lume. 9 august este ziua când se finalizează recepționarea cererilor de concurs, are loc analizarea acestora și admiterea la concurs.

chisinau.md

 

APRECIEREA LUCRĂRILOR ESTE REALIZATĂ DE JURIU

Juriul apreciază ideile de concurs, formează grila de evaluare și stabilește finaliștii. De asemenea, va fi luat în considerare votul publicului, care va fi calculat drept „un singur vot”:  pe site-ul oficial al concursului vor putea vota toți doritorii. Ideea care va acumula cele mai multe voturi va fi evaluată ca fiind apreciată de un membru al juriului.

Juriul este format din 6 membri:

  • Anatol Pânzaru (arhitect. Lector universitar la Facultatea Urbanism și Arhitectură, UTM. Director, Arhitect-șef de proiect la „Arhipan Con” SRL);
  • Evghenii Smolin (arhitect-șef, specialist în restaurarea și reconstrucția monumentelor arhitectural-istorice. Pentru merite deosebite în restaurarea monumentelor istorice și arhitecturale a fost decorat cu „Ordinul Muncii”);
  • Gheorghe Bulat (arhitect-șef la SC ARHSTUDIOCUB. Pe parcursul carierei sale a proiectat numeroase lăcașe de cult (biserici din Chișinău), clădiri rezidențiale, arhitectură socială și lucrări de restaurare. În anul 2002 a primit Premiul Național de Arhitectură);
  • Tamara Nesterov (arhitect, doctor și cercetător principal în istoria artei la Institutul Patrimoniului Cultural, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării);
  • Svetlana Dogotaru (arhitect-şef al Chişinăului);
  • Vitalie Iaţiuc (director și arhitect-şef al Atelierului de Creaţie Arhitecturală CUB).

CONSILIUL DE EXPERȚI

Consiliul de experți acordă sprijin la formarea Caietului de sarcini, evaluează cererile de concurs din punct de vedere al corespunderii acestora cu cerințele concursului. Din cadrul acestuia fac parte cinci persoane, inclusiv Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Moldovei.

chisinau.md

 

PREMIILE

  • Locul I: Realizarea proiectului
  • Locul II: 6000 euro
  • Locul III: 4000 euro

*Toate sumele sunt indicate fără taxe incluse.

REALIZAREA IDEII – Învingătorul concursului va fi implicat în realizarea propriu-zisă a proiectului.

Învingătorul concursului pregătește specificațiile tehnice în baza conceptului prezentat. Beneficiarul va încheia un contract cu învingătorul concursului. Reprezentantul, numit de administrația orașului Chișinău, va negocia cu învingătorul concursului în legătură cu realizarea ulterioară a proiectului, cu pregătirea documentației de proiectare, precum și cu supervizarea desfășurării lucrărilor. Proiectul va fi realizat în conformitate cu conceptul desemnat câștigător.

DREPTUL LA CONCEPT

Participanții la concurs dețin drepturile de autor asupra proiectelor lor, însă nu au dreptul de publicare de sine stătătoare a conceptelor până la finalizarea concursului și anunțarea învingătorului. Organizatorul concursului își păstrează dreptul de publicare a conceptelor.

ANONIMATUL – Proiectele se prezintă juriului și votării publice în format anonim.

Proiectele se prezintă juriului și sunt evaluate în anonimat. De asemenea, pe site-ul oficial vor fi publicate toate proiectele în anonimat pentru votare publică. Conceptele nu trebuie să conțină indicii referitoare la autorii acestora. Participanții la concurs nu au dreptul să declare sau să-și expună de sine stătător lucrările participante la concurs, până la finalizarea concursului și anunțarea învingătorului. Conceptele ce nu vor respecta cerința anonimatului vor fi excluse din concurs.

LIMBA DE PARTICIPARE – română și rusă

Toată documentația de concurs este prezentată în limbile română și rusă.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: