noi.md

Concursul pentru funcția de președinte al CSJ, amânat din nou. Care este motivul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat concursul pentru alegerea președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), care era pe ordinea de zi a ședinței din 30 martie. Membrii CSM au declarat că s-au întrunit în ședință online, iar concursul ar trebui să se desfășoare cu prezența fizică a candidaților înscriși la concurs. 

La începutul ședinței din 30 martie, Dorel Musteață, fostul președinte interimar al CSM a propus excluderea de pe ordinea de zi a concursului pentru alegerea președintelui CSJ. El a menționat că membrii CSM nu au ales niciodată judecători prin intermediul aplicației Zoom. Propunerea a fost susținută de Mariana Timotin Grama. Ea a declarat că membrii CSM se pot întruni în ședință, iar candidatul se poate conecta pe Zoom. Petru Moraru, candidatul la funcția de președinte al CSJ, a susținut propunerea.

Restul membrilor CSM au fost de acord și au decis, de asemenea, să amâne alte concursuri care erau pe ordinea de zi a ședinței. Printre acestea se numără concursul pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Bălți și Curții de Apel Comrat.

Postul de președinte al CSJ a devenit vacant în octombrie 2019. Președintele de atunci al CSJ, Ion Druță, a demisionat, iar Procuratura Generală a intentat împotriva acestuia un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. În decembrie 2019, Druță a obținut licența de avocat. În decembrie 2020, Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM, prin care s-a permis inițierea unui dosar penal pe numele lui Druță. Procuratura Generală a atacat decizia Curții de Apel.

Menționăm că în ultimii doi ani, CSM a încercat în repetate rânduri să organizeze concursuri pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. În vara anului 2020, concursul a eșuat din cauza faptului că niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi. Următorul concurs urma să se desfășoare pe 2 februarie, dar a fost amânată din cauza faptului că mai mulți membri ai CSM s-au infectat cu coronavirus.

La concursul pentru funcția de președinte al CSJ s-au înscris cinci candidați: judecătorii Anatolie Țurcan, Liliana Catană și Ion Guzun, dar și membrii CSM Victor Micu și Petru Moraru.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: