Concursul pentru funcția de președinte al CSJ, amânat din nou. Care este motivul
Full Article 2 minutes read

Concursul pentru funcția de președinte al CSJ, amânat din nou. Care este motivul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat concursul pentru alegerea președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), care era pe ordinea de zi a ședinței din 30 martie. Membrii CSM au declarat că s-au întrunit în ședință online, iar concursul ar trebui să se desfășoare cu prezența fizică a candidaților înscriși la concurs. 

La începutul ședinței din 30 martie, Dorel Musteață, fostul președinte interimar al CSM a propus excluderea de pe ordinea de zi a concursului pentru alegerea președintelui CSJ. El a menționat că membrii CSM nu au ales niciodată judecători prin intermediul aplicației Zoom. Propunerea a fost susținută de Mariana Timotin Grama. Ea a declarat că membrii CSM se pot întruni în ședință, iar candidatul se poate conecta pe Zoom. Petru Moraru, candidatul la funcția de președinte al CSJ, a susținut propunerea.

Restul membrilor CSM au fost de acord și au decis, de asemenea, să amâne alte concursuri care erau pe ordinea de zi a ședinței. Printre acestea se numără concursul pentru suplinirea funcției de președinte al Curții de Apel Bălți și Curții de Apel Comrat.

Postul de președinte al CSJ a devenit vacant în octombrie 2019. Președintele de atunci al CSJ, Ion Druță, a demisionat, iar Procuratura Generală a intentat împotriva acestuia un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. În decembrie 2019, Druță a obținut licența de avocat. În decembrie 2020, Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM, prin care s-a permis inițierea unui dosar penal pe numele lui Druță. Procuratura Generală a atacat decizia Curții de Apel.

Menționăm că în ultimii doi ani, CSM a încercat în repetate rânduri să organizeze concursuri pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. În vara anului 2020, concursul a eșuat din cauza faptului că niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi. Următorul concurs urma să se desfășoare pe 2 februarie, dar a fost amânată din cauza faptului că mai mulți membri ai CSM s-au infectat cu coronavirus.

La concursul pentru funcția de președinte al CSJ s-au înscris cinci candidați: judecătorii Anatolie Țurcan, Liliana Catană și Ion Guzun, dar și membrii CSM Victor Micu și Petru Moraru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: