Conservatorii lui Merkel şi-au ales noul lider. Va deveni Armin Laschet viitorul cancelar al Germaniei?
Full Article 2 minutes read

Conservatorii lui Merkel şi-au ales noul lider. Va deveni Armin Laschet viitorul cancelar al Germaniei?

Armin Laschet a fost ales, sâmbătă, preşedinte al partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU), potrivit AFP. Asta nu înseamnă, însă, că politicianul va prelua și funcţia de cancelar al Germaniei. Cancelarul va fi ales în funcţie de rezultatul alegerilor legislative din septembrie. Merkel, care este cancelar din 2005, a anunţat în 2018 că nu va mai candida pentru al cincilea mandat. 

Armin Laschet a fost ales președintele formațiunii cu o majoritate de 521 de voturi de la 1.001 delegaţi chemaţi să voteze,

Cine este Armin Laschet?

Laschet, în vârstă de 59 de ani, este născut la Aachen, într-o familie de catolici originari din Valonia, regiunea franceză a Belgiei. A aderat la CDU la vârsta la 18 ani şi a studiat dreptul la Muenchen.

Şi-a început activitatea profesională ca jurnalist, după care s-a dedicat partidului. În primii ani ai activităţii politice, a fost apropiat de Rita Suessmuth, preşedinta Budestagului între 1987 şi 1994.

A fost ales pentru prima dată în 1989, în postul de consilier municipal din Aachen. Deţine din 2017 funcţia de preşedinte al celui mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, în mod tradiţional de centru-dreapta. Politician experimentat, alternând între mandate de deputat şi eurodeputat, Laschet militează pentru continuitate, promiţând să păstreze cursul actual moderat al partidului şi direcţia lui Merkel.

El doreşte modernizarea Germaniei şi transformarea CDU într-un partid mai tânăr şi cu o reprezentare mai mare din partea femeilor. Îl are ca partener pe Jens Spahn, ministrul german al Sănătăţii şi unul dintre cei mai tineri politicieni din ţară. Sub conducerea sa, CDU va forma cel mai probabil o coaliţie cu Partidul Ecologist sau o aşa-numită „Coaliţie Jamaica”, împreună cu liberalii.

***

Decizia privind alegerea lui Armin Laschet pune capăt celor 11 luni la conducerea CDU a lui Annegret Kramp-Karrenbauer, care nu a reuşit să impună autoritate în partid şi şi-a anunţat demisia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: