Vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale? Consiliul consultativ de sănătate publică a abordat subiectul
Full Article 2 minutes read

Vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale? Consiliul consultativ de sănătate publică a abordat subiectul

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru ia în considerare posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii. Subiectul a fost abordat în cadrul unei ședințe care s-a desfășurat pe 14 iulie.

Membrii Consiliului au discutat despre sporirea ratei de vaccinare a populației și stabilirea unor măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspândirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2. A fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii.

Secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a subliniat faptul că impactul vaccinării este unul evident benefic, iar imediat după ce s-a dat start campaniei, morbiditatea în rândul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației se atestă în continuare în regiunea Transnistreană și UTA Găgăuzia.

Totodată, membrii Consiliului au examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate – Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinile anterioare ale COVID-19. Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinei COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune. În context, a fost reiterată importanța intensificării procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice.

Amintim că NM a scris încă în luna iunie despre posibilitatea introducerii imunizării obligatorii pentru angajații din comerț, servicii publice, educație și funcționari de stat.

Primarul capitalei Ion Ceban a declarat, pe 12 iulie, că autoritățile municipale mizează pe vaccinarea a cel puțin 80% din număul  cadrelor didactice până la începerea noului an școlar.

 

***

Doar 9,14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent – au fost utilizate 803.049 doze.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: