Consiliul Superior al Magistraturii a decis organizarea la 13 martie a Adunării Generale a Judecătorilor
Full Article 2 minutes read

Consiliul Superior al Magistraturii a decis organizarea la 13 martie a Adunării Generale a Judecătorilor

Adunarea Generală a Judecătorilor va avea loc în data de 13 martie. Decizia a fost luată marți, 14 ianuarie, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În favoarea deciziei s-au pronunțat opt din nouă membri ai CSM, care au participat la ședință.

Menționăm că, în data de 13 septembrie 2019, 87 de judecători au solicitat CSM să organizeze Adunarea Generală a Judecătorilor, în cadrul căreia să fie examinată demisia a șase dintre cei 12 membri ai CSM. Consiliul a refuzat, iar judecătorii au apelat la Curtea de Apel, care le-a satisfăcut cererea.

În data de 27 septembrie, adunarea a avut loc, iar participanții au votat pentru demiterea a șase dintre 12 membri ai CSM.

Premierul de atunci, Maia Sandu, a declarat că adunarea este ilegală. Opinia a fost susținută și de membrii Comisiei de la Veneția.

Pe 30 septembrie, CSM a adresat o contestație, cerând anularea hotărârii din 27 septembrie. Potrivit CSM, „hotărârea este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”.

Ulterior, pe 25 octombrie a fost programată o nouă ședință a Adunării Generale a Judecătorilor, la care urmau să fie desemnați membrii noi în CSM, însă s-a constatat lipsă de cvorum.

Mai multe detalii la acest subiect puteți citi în articolul «Война судей. Почему судейский корпус раскололся надвое»

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: