Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă sâmbătă în ședință extraordinară
Full Article 3 minutes read

Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă sâmbătă în ședință extraordinară

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat convocarea în ședință extraordinară. Întrunirea va avea loc sâmbătă, 28 ianuarie, începând cu ora 10:00.

Potrivit agendei, membrii CSP vor examina patru subiecte. Trei dintre ele vizează concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Astfel, vor fi examinate:

  1. Cererea prealabilă înaintată de către domnul Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
  2. Cererea prealabilă înaintată de către domnul Eugeniu Rurac privind anularea Hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
  3. Sesizarea membrului Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, domnul Iulian Groza.

De asemenea, CSP urmează să examineze subiectul privind acordarea distincțiilor cu prilejul aniversării a XXXI-a de la formarea Procuraturii Republicii Moldova.

***

Amintim că trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS. Consiliul Superior al Procurorilor anunța că etapa de depunere a dosarelor de concurs a luat sfârșit, fiind înregistrate trei dosare pentru concurs ale următorilor candidați:

–    Andrei Mațco;

–    Eugen Rurac;

–    Sergiu Russu;

Toți cei trei candidați au fost admiși pentru etapa interviului. Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Pe 26 ianuarie, membrul comisiei speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de șef al PCCOCS Iulian Groza a cerut anularea concursului. Prin intermediului unui text, acesta a argumentat că integritatea procesului de selecție este grav afectată. Mai mult, Groza, care este și membru al Consiliului Suprem de Securitate, a menționat că ar fi existat tentative de a fi presat și intimidat. De precizat că Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza.

Angajații Institutului pentru Politici și Reforme Europene sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. Într-o reacție Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a căruia director este Iulian Groza, menționează că „condamnă orice intimidare în privința directorului executiv Iulian Groza”

În aceeași zi, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat ca este de acord că concursul la funcţia de şef al PCCOCS, inițiat de CSP în noiembrie 2022, să fie anulat. Potrivit lui, „situația creată implică lipsa de credibilitate”.

Cinci membri ai CSP califică declarațiile lui Litvinenco drept „lipsite de suport factologic și conținut juridic”: Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roșca, Constantin Șușu și Angela Motuzoc.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: