Consiliul Suprem de Apărare al României și-a prezentat raportul pentru anul 2023. Documentul face referire la obiectivele spionajului rus în România și riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina la adresa țărilor din regiune. La fel, Consiliul de la București, condus de președintele Klaus Iohannis, menționează în raportul său pentru anul trecut situația din Moldova. Potrivit raportului, citat de G4Media, menținerea unei guvernări pro-europene după 2025 „este esențială pentru asigurarea ireversibilității traseului occidental al Republicii Moldova”.
Potrivit sursei citate, raportul avertizează asupra situației din Republica Moldova: „Capacitatea instituțională redusă, precaritatea sistemului de apărare şi perspectiva extinderii agresiunii militare ruse şi asupra Republicii Moldova au impus menținerea unui nivel ridicat de vigilență, dar şi de asistență în raport cu statul vecin. În acest proces, România a acționat pentru sprijinirea cauzei Republicii Moldova la nivel internațional şi pentru coagularea sprijinului partenerilor, iar intern pentru susținerea eforturilor de reformă instituțională în domenii multiple”.
Potrivit raportului, spionajul rus a urmărit în România mai multe obiective, între acestea: infiltrarea printre refugiații ucraineni, penetrarea instituțiilor și a rețelelor de comunicații, precum și culegerea de informații despre sprijinul pentru Ucraina.
Raportul arată că „Federația Rusă a fost principalul actor politic şi militar implicat în toate dosarele de securitate din vecinătate. Provocările de natură militară au continuat să fie generate de acțiunile Moscovei pentru prezervarea şi consolidarea influenței asupra statelor din acest areal şi pentru proiectarea propriilor ambiții geopolitice”.
În ceea ce privește riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina la adresa țărilor din regiune, Consiliul Suprem de Apărare al României a enumerat:
- creșterea numărului incidentelor militare
- atacurile cibernetice de sorginte rusă
- posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaților ucraineni
- exportul amenințărilor de criminalitate organizată transfrontalieră din Ucraina
- posibile atentate sau acte de sabotaj împotriva transporturilor militare destinate Ucrainei ori a facilităților autohtone de producție de tehnică şi echipamente.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!