open4business.com.ua

UPDATE Consiliul Suprem de Securitate propune ca exportul de grâu să fie interzis până pe 15 mai

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a susținut propunerea de a interzice exportul de grâu până la 15 mai 2021. Informația a fost publicată de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, în seara de 30 martie.

UPDATE (18:10) În cadrul unui briefing de presă după ședința CSS, președinta țării a declarat că a discutat cu instituțiile statului de mai mult timp despre riscurile în adresa securității alimentare. Aceasta a menționat că va demara o anchetă.

„Ne îngrijorează prețurile care cresc și în special situația cetățenilor cu venituri mici. Am văzut mai multe discuții despre o anumită tranzacție efectuată de Agenția Rezerve Materiale, când din rezerva de stat au fost vândute grâne care ajung la export. (…) Am recomandat astăzi guvernului să se introducă o interdicție temporară la exportul grânelor. Între timp se va reface acest grup de lucru care trebuie să determine care pot fi intervențiile din rezerva de stat, ca să putem ajuta și companiile producătoare de pâine și să nu admitem creșterea prețurilor, dar și fermierii care au nevoie de furaje pentru animale”, a declarat șefa statului.

Știrea inițială

Potrivit lui Litvinenco, subiectul a fost abordat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care s-a întrunit pe 30 martie. Deputatul a precizat că Guvernul urmează să se convoace în ședință și să adopte o hotărâre în acest sens. Acesta a amintit că propunerea a fost enunțată de președinta țării încă pe 29 martie.

Consiliul Suprem de Securitate a susținut propunerea Președintelui Maia Sandu (anunțată încă ieri) de a interzice…

Publicată de Sergiu Litvinenco pe Marţi, 30 martie 2021

 

Pe de altă parte, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari a scris pe pagina sa de Facebook că decizia privind interzicerea exportului a fost luată la propunerea formațiunii pe care o reprezintă. Asta chiar dacă, cu o zi mai devreme, Slusari nega că grâul din rezerva de stat este exportat și a scris toată situația asta e o înscenare pentru „a denigra Platforma DA”.

5 ore de discuții la Consiliul Suprem de Securitate.

Situația cu stocurile de grâu în țara este mai gravă, decât s-a…

Publicată de Alexandr Slusari pe Marţi, 30 martie 2021

Schimbarea de abordare nu a trecut neobservată de deputatul PAS Radu Marian, care a publicat un comentariu la postarea colegului său din parlament.

Facebook

Pe 27 martie, Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, a declarat că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate. Într-un live pe Facebook din 29 martie, Costiuc i-a solicitat președintei Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a solicitat guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat, în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă.

Ulterior, a venit cu o reacție și ministrul interimar al Agriculturii. „Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate”, a declarat Ion Perju.

Vasile Costiuc și susținătorii săi au înnoptat în portul internațional Giurgiulești și și-au petrecut ziua de 30 martie acolo, încercând să oprească camioanele care transportă grîu. La fața locului au sosit și câteva zeci de polițiști. La un moment dat, între cele două grupuri s-au produs îmbrânceli.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Ceban lansează noi acuzații, după ce a fost interzis în România: „Nicușor Dan i-a întors datoria Maiei Sandu”. Reacția Președinției

Primarul capitalei, Ion Ceban consideră că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Am văzut azi zâmbetele celor din PAS referitor la situația creată. Acest lucru denotă o simplă situație – este o înțelegere între prima persoană de aici – președintele țării – și președintele României. De ce se întâmplă? Pentru că cineva are de întors datoriile, mă refer la administrația de peste Prut, pentru susținerea și suportul în campania electorală de către PAS, și nemijlocit Maia Sandu, o susținere ilegală. Este o relație personală, pentru că am vorbit cu mulți ambasadori ai statelor din UE care au rămas nedumeriți de situație și nu prea înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Ceban într-o intervenție video pe rețelele sociale.

Referitor la acuzațiile că ar fi avut întâlniri cu anumite persoane în contextul campaniei electorale din România, primarul a respins aceste afirmații.

Vreau să vă asigur că toate declarațiile apărute în spațiul public despre faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în preajma campaniei electorale sau în campanie, după campania electorală din România, nu corespund adevărului”, a precizat el.

În privința motivelor oficiale invocate de autoritățile române, care susțin că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”, Ion Ceban a afirmat că este „mirat”.

„Sunt mirat că aș putea, în calitate de persoană, chiar și fiind primar al Chișinăului, să prezint un pericol pentru o țară atât de mare ca România, ca să nu mai spun de statele Uniunii Europene. Eu cred că este o aberație”, a mai spus Ceban.

Solicitat de NewsMaker, consilierul șefei statului, Igor Zaharov, a respins acuzațiile lui Ceban, catalogându-le drept „nefondate”.

„Respingem cu fermitate acuzațiile nefondate lansate de respectivul politician”, a subliniat Zaharov.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: