ANRE

Consiliului Concurenței: Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere

Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere, atât pe plan internațional, cât și în Republica Moldova. Atenționarea vine din partea Consiliului Concurenței, după prăbușirea fără precedent a prețului petrolului la burse în primăvara anului 2020, în ultimele luni cotațiile internaționale au avut un trend ascendent, și au ajuns la nivelul de până la criză.

Drept urmare, în țările din regiune s-au înregistrat majorări a prețurilor produsele petroliere la pompă. De exemplu, în statele vecine România și Ucraina creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit în mediu 10-11% în ultimele 3 luni.

Fiind un importator net de produse petroliere, Republica Moldova este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional. Astfel, în luna decembrie a. 2020 prețul mediu de import a produselor petroliere principale a fost cu până la 15% mai mare decât în luna precedentă. Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a prețurilor cu amănuntul, în decembrie a. 2020 prețul la pompă a benzinei și motorinei a crescut în mediu cu 4,4%, iar a gazului lichefiat – cu 6,9%.

Totodată, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare în Republica Moldova se prognozează o scumpire a prețului cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: