Consiliului Concurenței: Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere
Full Article 2 minutes read

Consiliului Concurenței: Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere

Anul 2021 vine cu noi scumpiri pe piața produselor petroliere, atât pe plan internațional, cât și în Republica Moldova. Atenționarea vine din partea Consiliului Concurenței, după prăbușirea fără precedent a prețului petrolului la burse în primăvara anului 2020, în ultimele luni cotațiile internaționale au avut un trend ascendent, și au ajuns la nivelul de până la criză.

Drept urmare, în țările din regiune s-au înregistrat majorări a prețurilor produsele petroliere la pompă. De exemplu, în statele vecine România și Ucraina creșterea prețurilor cu amănuntul la benzină și motorină a constituit în mediu 10-11% în ultimele 3 luni.

Fiind un importator net de produse petroliere, Republica Moldova este nemijlocit influențată de evoluțiile la nivel internațional. Astfel, în luna decembrie a. 2020 prețul mediu de import a produselor petroliere principale a fost cu până la 15% mai mare decât în luna precedentă. Prin urmare, după o perioadă de câteva luni de stabilitate relativă a prețurilor cu amănuntul, în decembrie a. 2020 prețul la pompă a benzinei și motorinei a crescut în mediu cu 4,4%, iar a gazului lichefiat – cu 6,9%.

Totodată, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și din cauza majorării cotei accizelor cu până la 9% prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021, în perioada imediat următoare în Republica Moldova se prognozează o scumpire a prețului cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: